Sterrenstelsel blijkt ‘donkerste’ ooit te zijn

Wetenschappers hebben net buiten de Melkweg een heel ‘donker’ sterrenstelsel aangetroffen dat slechts 1000 kleine sterren telt.

U zou denken dat de wetenschappers met de term ‘donker’ doelen op het feit dat er zo weinig sterren te vinden zijn en dat het er wat somber is. Maar dat bedoelen ze niet. De onderzoekers hebben het over donkere materie.

Donkere materie
Het sterrenstelsel bevat namelijk 3400 keer meer massa dan men op basis van de aanwezige sterren zou vermoeden. Dat betekent dat het sterrenstelsel voornamelijk uit donkere materie bestaat.

WIST U DAT…

…de grootste sterrenstelsels groeiden als sneeuwvlokken?

Segue 1
Het sterrenstelsel werd twee jaar geleden al ontdekt, maar nu pas hebben de onderzoekers vast kunnen stellen dat het sterrenstelsel echt zoveel donkere materie moet bevatten. Het stelsel heeft de naam Segue 1 gekregen.

Oud
Uit het onderzoek blijkt ook dat Segue 1 hele oude sterren bevat. Het gaat mogelijk om de oudste en minst ontwikkelde sterren die de wetenschappers ooit hebben gezien.

De onderzoekers vermoeden dat zich rondom onze Melkweg nog meer van dit soort ‘donkere’ sterrenstelsels bevinden. Ze hopen die in de toekomst op te sporen.

Bronmateriaal

"Found: heart of darkness" - Keckobservatory.org
De foto hierboven laat het deel van het heelal zien waarin Segue 1 werd aangetroffen. Foto: Marla Geha.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd