Sterrenschip komt deze week dichterbij

Heeft de mensheid tegen 2112 een sterrenschip? Wel als het aan de initiatiefnemers van 100 Year Starship ligt. Deze week vindt het 100 Year Starship-exposium plaats, waar sprekers en gasten praten over de mogelijkheid om binnen honderd jaar naar een andere planetenstelsels te reizen.

In mei schreven we al over 100 Year Starship (100YSS). Het initiatief is opgezet door Mae Jemison, de eerste donkere vrouwelijke astronaut in de ruimte. Tegenwoordig wordt het initiatief gesteund door de meest uiteenlopende wetenschappers, zoals artsen, sociologen en techneuten. 100YSS heeft onlangs zelfs een serieuze kapitaalinjectie gekregen van het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Wat moet er gebeuren?

Binnen honderd jaar een sterrenschip bouwen. Wat moet er gebeuren om dit waar te maken? Heel veel. Kijk maar naar Star Trek. Veel technologieën in Star Trek zijn vandaag de dag nog niet uitgevonden. Kunstmatige zwaartekracht, antimaterie als energiebron, de replicator en de transporter: allemaal nodig aan boord van het sterrenschip van de toekomst.

Een sterrenschip bouwen vraagt om kennis van allerlei zaken. Psychologen en sociologen zijn nodig om te bepalen hoe mensen zich gedragen in de ruimte, vooral wanneer mensen lange tijd bij elkaar ‘opgesloten’ zitten. Andere wetenschappers onderzoeken of het mogelijk is om sneller te reizen dan we nu al reizen. Alleen zo kan de reistijd verkort worden.

Dit jaar vindt het eerste symposium plaats. Tijdens dit symposium bespreken wetenschappers de resultaten tot nu toe. Wat is er in een jaar tijd gedaan? Wat wordt er het komende jaar onderzocht om de droom – een sterrenship tegen 2112 – te realiseren? Initiatiefnemer Jemison denkt dat het mogelijk moet zijn om een sterrenschip te realiseren. “Natuurlijk zijn er nog heel wat hobbels te nemen alvorens zo’n sterrenschip daadwerkelijk de lucht in kan. Maar het vertrouwen is er,” aldus de oud-astronaut. “We beginnen een reis door de tijd en door de ruimte. Dat klinkt misschien dramatisch, maar dit is een monumentaal project. (…) En elke stap die we nemen, doet het leven op aarde goed.”

Wilt u ook naar het symposium? Er zijn nog kaarten verkrijgbaar!

Bronmateriaal

"100 Year Starship® 2012 Public Symposium" - 100YSS
Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd