Sterrenhoop verrast astronomen met twee zwarte gaten in zijn hart

Wetenschappers hebben in een sterrenhoop in onze eigen Melkweg een bijzondere vondst gedaan. Ze vonden er niet één, maar twee zwarte gaten. Iets wat de onderzoekers onmogelijk achtten in een sterrenhoop van zo’n 12 miljard jaar oud.

De onderzoekers waren op zoek naar het zwarte gat in sterrenhoop M22, maar vonden er in plaats daarvan twee. En dat gooit alle theorieën die de onderzoekers omtrent vergelijkbare sterrenhopen en hun zwarte gaten hadden, overhoop. “Simulaties van de evolutie van sterrenhopen laten zien hoe veel zwarte gaten al vroeg in de historie van de sterrenhoop tot stand komen,” vertelt onderzoeker James Miller-Jones. “Veel zwarte gaten zinken dan naar het midden van de sterrenhoop waar ze een soort chaotische dans starten die ertoe leidt dat de meeste zwarte gaten uit de sterrenhoop worden geworpen, net zolang tot er één overblijft.”

Nuance
“Wij zochten naar één zwart gat in het midden van de sterrenhoop, maar in plaats daarvan vonden we twee kleinere zwarte gaten die zich iets uit het midden bevonden. Dat betekent dat alle theorieën en simulaties genuanceerd moeten worden.”

WIST U DAT…

Zwaar
De twee ontdekte zwarte gaten zijn ongeveer tien tot twintig keer zwaarder dan onze zon, zo schrijven de onderzoekers in het blad Nature. Ze bevinden zich zoals gezegd in sterrenhoop M22. Deze bevindt zich op zo’n 10.000 lichtjaar van de aarde.

De onderzoekers zijn zeker van plan om de sterrenhoop nog verder te gaan onderzoeken. “M22 kan tot wel 100 zwarte gaten bevatten, maar we kunnen ze niet zien tenzij ze actief nabijgelegen sterren verorberen. We zijn van plan om M22 verder te bestuderen en de eigenschappen van de twee zwarte gaten die we reeds ontdekt hebben, verder vast te stellen.”

Bronmateriaal

"Black hole surprise in ancient star cluster" - Icrar.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd