Sterren verhitten koud gas van dode ster

NASA bundelde de krachten van het Chandra röntgenobservatorium en de Spitzer ruimtetelescoop om een indrukwekkende foto te maken van de stoffige restanten van een dode ster. De gas- en stofdeeltjes vliegen alle kanten op, onder andere in de richting van een nabije groep sterren.

“Wetenschappers denken dat de sterren op de foto deel uitmaken van een stellaire cluster, waarin “de supernova is ontstaan”, legt Tea Temin van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica in Cambridge uit. “Het materiaal dat door de explosie is uitgestoten vliegt nu op hoge snelheid langs deze sterren.”

Op de foto is de data van Chandra in het blauw te zien. Data van Spitzer heeft groene en rode kleuren. De witte bron in het centrum is neutronenster G54.1+0.3, ook wel een pulsar genoemd. De pulsar genereert een wind van elektrisch geladen deeltjes (blauw). Verderop is een wind van gas- en stofdeeltjes te zien (rood). De groene punten zijn buursterren. De buursterren verhitten het koude rode gas, waardoor diffuse gele lichtbronnen ontstaan.

Normaal is gecondenseerd stof te koud om waar te nemen in infrarood. Doordat andere sterren het stof in dit cluster verlichten, hebben wetenschappers een unieke kijk op dit proces in de evolutie van sterren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd