Sterkere spieren zonder te trainen: het kan wellicht!

Wetenschappers hebben een eiwit ontdekt dat ervoor zorgt dat spieren na een krachttraining sterker worden en groeien. Wellicht is het mogelijk om de hoeveelheid eiwitten in het lichaam van mensen kunstmatig te verhogen, waardoor spieren van mensen die niet kunnen trainen, toch sterk blijven.

Dat zou vooral een uitkomst zijn voor kankerpatiënten wiens spieren door de ziekte dunner en minder krachtig worden. Ook zouden de eiwitten de spieren van bedlegerige patiënten op kracht kunnen houden.

PGC-1-alpha-4
Het eiwit in kwestie heeft de naam PGC-1-alpha-4 gekregen. Krachttraining zorgt ervoor dat het eiwit in hoeveelheid toeneemt en dat leidt weer tot biochemische veranderingen die spieren groter en krachtiger maken. Dat doet het proteïne eigenlijk op twee manieren: door de activiteit van een proteïne dat de groei van spieren mogelijk maakt, te verhogen en door een ander proteïne dat de groei van spieren beperkt, te onderdrukken.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs kunstmatige spieren hebben gemaakt die vele malen sterker zijn dan die van u?

Muizen
Experimenten met muizen wijzen erop dat het bevorderen van PGC-1-alpha-4 grote gevolgen kan hebben. Muizen die het proteïne in een spier in hun poot kregen toegediend, hadden binnen enkele dagen al zestig procent grotere spiervezels dan muizen die niet behandeld waren. Ook pasten onderzoekers muizen zo aan dat ze meer PGC-1-alpha-4 in hun spieren hadden dan normale muizen die niet trainden. De behandelde muizen bleken twintig procent sterker te zijn, minder snel moe te worden en magerder te zijn dan de controlegroep. De spieren van muizen met kanker bleken door een extra dosis van het proteïne bovendien minder massa te verliezen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Cell.

“Op dit moment is dit nog heel basaal onderzoek,” benadrukt onderzoeker Jorge Ruas. “Maar als je een manier kunt vinden om de hoeveelheid van dit eiwit te verhogen, dan zou dat heel opwindend zijn.” Naast kankerpatiënten en mensen die bedlegerig zijn, zouden ook ouderen bij ietsje meer of het in standhouden van de huidige spiermassa en -kracht gebaat kunnen zijn.

Bronmateriaal

"Researchers discover regulator linking exercise to bigger, stronger muscles" - Dana-farber.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pascal (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd