Sterk verband tussen alcoholisme en overgewicht

Mensen die een alcoholist in de familie hebben, hebben een grotere kans op overgewicht. En die kans wordt opvallend genoeg steeds groter, zo blijkt uit onderzoek. De kans is groot dat de kans op verslavingen genetisch bepaald is. Mogelijk laten de mensen met overgewicht de drank staan, maar vervangen ze die potentiële verslaving door heel veel voedsel te eten.

Wanneer iemand ziet hoe een familielid onder een alcoholverslaving lijdt, zal deze zelf niet zo snel aan de drank gaan. Maar de centra in ons brein die ons belonen en een goed gevoel geven, worden niet alleen door alcohol geactiveerd. Ook het eten van voedsel met veel calorieën helpt.

Alcoholisten
Opvallend genoeg hebben alcoholisten over het algemeen helemaal geen last van overgewicht. “Ze zijn vaak ondervoed of eten op zijn minst slecht,” vertelt onderzoeker Richard Grucza. “Dat komt doordat ze hun voedsel vervangen door alcohol.”

Groter
Uit de studie blijkt ook dat de kans op overgewicht voor mensen met alcoholistische familieleden alleen maar groter wordt. Zo blijkt dat mannen en vrouwen met een alcoholistisch familielid in 2002 een veel grotere kans hadden op overgewicht dan in 1992. Dat wijst erop dat niet alleen de genen, maar ook de omgeving van invloed is op de kans op overgewicht.

WIST U DAT…

…we steeds dikker worden en dat daar zeven goede redenen voor zijn?

Aantrekkelijk
“Veel voedsel dat we tegenwoordig eten, bevat meer calorieën dan het voedsel dat we in 1970 en 1980 aten, maar het bevat ook bepaalde soorten calorieën – een combinatie van suiker, zout en vet – die het beloningssysteem van de hersenen aanspreken.” Met andere woorden: het is nog aantrekkelijker geworden om te eten.

Verband
Uit de studie blijkt dat vrouwen het meest vatbaar zijn voor overgewicht. In 2001 en 2002 hadden vrouwen met alcoholistische familieleden een 49 procent grotere kans op overgewicht. Ook mannen met alcoholisme in de familie liepen het risico zwaarder te worden, maar het verband was minder sterk.

Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten erop dat overgewicht in sommige gevallen het resultaat is van een verslaving aan voedsel. Dat betekent dat het soms wellicht net zo behandeld moet worden als een drugs- of alcoholverslaving.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd