Sterft de ijsbeer aan het eind van deze eeuw uit?

  ijsbeer

  Het ziet er niet goed uit voor de ijsbeer. Nieuw onderzoek concludeert dat de Canadese Arctische Eilanden aan het eind van deze eeuw twee tot vijf maanden per jaar ijsvrij zijn, waardoor ijsberen sterven en zich niet kunnen voortplanten. Dit is een gitzwart scenario.

  Het is een feit dat het zeeijs zich steeds verder terugtrekt. Daarnaast duurt het ieder jaar langer voordat het ijs weer terugkeert. Dit betekent dat vrouwtjes worden gedwongen om eerder het vasteland op te zoeken, wat een gevaar vormt voor het geboortecijfer. Ijsberen hebben zeeijs nodig om te jagen. Als de periodes met zeeijs ieder jaar korter worden, krijgen ijsberen minder tijd om voedsel te verzamelen en om energie op te slaan.

  Model
  “Op dit moment ziet het er naar uit dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd tot 2100 met 3,5 graden Celsius stijgt”, concludeert Andrew Derocher van de universiteit van Alberta. Hij voegt er aan toe dat het nog niet te laat is om acties te ondernemen, alhoewel het beste scenario op dit moment het oprekken van het model is.

  Populaties verdwijnen
  Het gaat momenteel niet erg goed met de ijsbeer. Afgelopen week concludeerde een internationaal team van onderzoekers dat het aantal ijsberen in de zuidelijke Beaufortzee in de periode 2001 tot 2010 met 25 tot 50 procent is afgenomen. “Uit observaties blijkt dat sommige groepen ijsberen het heel erg goed doen. Toch zijn er ook ijsberen in bepaalde gebieden waar we ons zorgen over maken”, vertelt Derocher.

  Hybride beren
  Gaat het de ijsbeer lukken om aan te passen aan de nieuwe omstandigheden? Of pikken grizzlyberen de leefgebieden van de ijsberen in? Het is een feit dat er steeds meer hybride beren worden gespot en ook dit vormt een bedreiging voor de ijsbeer.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd