Ster scheerde 70.000 jaar geleden door de Oortwolk

ster

Wetenschappers hebben ontdekt dat een zwakke ster zo’n 70.000 jaar geleden door de Oortwolk is gereisd. Nooit kwam een ster zo dichtbij ons zonnestelsel in de buurt als deze op doorreis zijnde ster.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Astrophysical Journal Letters. Ze deden hun ontdekking toen ze de route van de ster – die de bijnaam Scholz’s Ster heeft gekregen – in kaart brachten. De route suggereert dat de ster zo’n 70.000 jaar geleden op een afstand van zo’n 0,8 lichtjaar (10^12 kilometer) langs ons zonnestelsel scheerde. Nooit kwam een ster zo dichtbij ons zonnestelsel in de buurt. Ter vergelijking: de ster die zich nu het dichtst bij ons zonnestelsel bevindt (Proxima Centauri) is 4,2 lichtjaar van ons verwijderd.

Over de ster

Scholz’s ster heeft zijn bijnaam te danken aan zijn ontdekker: Ralf-Dieter Scholz. Hij ontdekte de ster in 2013. Officieel gaat de ster de boeken in als WISE J072003.20-084651.2. Scholz’s Ster vormt samen met een bruine dwerg een dubbelster.

Oortwolk
De onderzoekers schrijven er voor 98 procent zeker van te zijn dat Scholz’s Ster door de buitenste regionen van de Oortwolk, een gebied aan de rand van ons zonnestelsel dat gevuld is met kometen, reisde. Volgens de onderzoekers heeft Scholz’s Ster weinig invloed gehad op de Oortwolk en daar aanwezige kometen.

Gespot?
Een andere interessante vraag is: hebben onze voorouders deze ster misschien nog gezien? Het zou kunnen. Hoewel de ster ongeveer vijftig keer zwakker is dan nodig is om deze met het blote oog ’s nachts te kunnen zien, is deze magnetisch actief. Dat betekent dat deze zo af en toe kan ‘opvlammen’ en duizenden keren helderder kan worden. Het is dus mogelijk dat onze voorouders de ster zo af en toe aan de nachthemel hebben zien staan.

Voor nu gaat Scholz’s Ster de boeken in als de ster die het dichtst bij ons zonnestelsel in de buurt kwam. Of de ster die titel lang houden zal? Dat lijkt twijfelachtig. Recent lanceerde ESA de Gaia-satelliet. Deze satelliet gaat de afstand tot en snelheid van miljarden sterren meten en zal mogelijk stuiten op sterren die in het verleden of in de nabije toekomst nog dichter bij ons in de buurt zijn geweest of gaan komen.

Bronmateriaal

"Astronomers identify the closest known flyby of a star to our solar system: a dim star that passed through the Oort Cloud 70,000 years ago" - Rochester.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Osadciw / University of Rochester.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd