Ster explodeert en creëert dichtstbijzijnde supernova sinds 1987

supernova

In een sterrenstelsel niet heel ver van ons vandaan is een ster ontploft. Het resultaat daarvan – een zeer heldere supernova – is al met een verrekijker of kleine telescoop waar te nemen. De ontplofte ster is de dichtstbijzijnde supernova die sinds 1987 ontdekt is.

De ontplofte ster is te vinden in Messier 82, een sterrenstelsel in het sterrenbeeld Grote Beer. Het stelsel wordt vanwege zijn vorm ook wel aangeduid als het Sigaarstelsel en bevindt zich op ongeveer twaalf miljoen lichtjaar. En dat is naar astronomische maatstaven bijzonder dichtbij.

Op de onderstaande animatie is de supernova goed te zien. U ziet afwisselend beelden van vóór en na de explosie.

Afbeelding: Remanzacco Observatory / Ernesto Guido, Nick Howes & Martino Nicolini.
Afbeelding: Remanzacco Observatory / Ernesto Guido, Nick Howes & Martino Nicolini.

De supernova werd ontdekt door dr. Steve Fossey en een aantal studenten van de University College London. Zij richtten hun telescoop op M82 en zagen al snel iets wat er eerder niet was. Zij meldden hun ontdekking direct aan andere astronomen die hun telescopen ook op het Sigaarstelsel richtten. Inmiddels wijzen alle waarnemingen erop dat het gaat om een type Ia- supernova. Dat zou betekenen dat hier een witte dwerg die materie van een nabije ster stal, geëxplodeerd is.

Op dit moment heeft de supernova nog geen naam. Die zal de ontplofte ster pas krijgen wanneer de International Astronomical Union het bestaan ervan bevestigd heeft.

Bronmateriaal

"UCL students discover a supernova" - UCL.ac.uk
"Bright Supernova in M82" - Remanzacco.blogspot.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door UCL / University of London Observatory / Steve Fossey / Ben Cooke / Guy Pollack / Matthew Wilde / Thomas Wright.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd