Stem mee en bepaal de nieuwe namen van exoplaneten

xi-Aquilae-b

De komende periode krijgen 32 exoplaneten rondom twintig sterren nieuwe namen. En ook jij mag je stem uitbrengen!

De namen zijn ingezonden door sterrenkundeverenigingen en non-profitorganisaties. Eddy Echternach van Astronieuws.nl meldt dat ook de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) een inzending heeft gedaan, namelijk voor de ster 55 Cancri. Deze ster in het sterrenbeeld Kreeft is op een donkere avond met het blote oog te zien en heeft vijf exoplaneten. Twee exoplaneten zijn bijzonder, namelijk 55 Cancri e en 55 Cancri f. Op 55 Cancri e vinden mogelijk gigantische vulkaanuitbarstingen plaats. Daarnaast lijkt deze exoplaneet voor een deel uit diamant te bestaan. 55 Cancri f bevindt zich in de leefbare zone van 55 Cancri, waardoor er wellicht leven voorkomt op het oppervlak van de exoplaneet.

De KNVWS stelt ‘Copernicus’ voor als de naam voor moederster 55 Cancri. De planeten krijgen – als het aan de KNVWS ligt – de namen Galileo (beroemde Italiaanse astronoom), Brahe (de laatste bekende astronoom zonder een telescoop), Lippershey (uitvinder van de telescoop), Janssen (mede-uitvinder van de telescoop) en Harriot (maakte de eerste tekening van de maan door gebruik te maken van een telescoop). Mooi dat er twee Nederlanders in de lijst staan, maar de vraag is of deze ‘veilige’ inzending genoeg stemmen weet te veroveren. Zo is er een inzending met Armeense namen voor planeten (Arusyak, Hrat, Erevak, Paylatzu, Lusntag), de traditionele kleuren van Japan (Kohaku, Wasabi, Mikan, Sakura, Konjiki) en woorden uit de Ainu-taal (Pirka, Mosir, Chise, Ram, Rera). Er staan overigens ook rare namen tussen, die hopelijk niet gekozen gaan worden. Zo wordt bijvoorbeeld ‘Vegetarian’ (oftewel iemand die geen vlees of vis eet) als nieuwe naam geopperd voor de ster 55 Cancri.

Wil jij meedoen? Ga naar de site van NameExoWorlds. Je kunt één keer op ieder systeem stemmen. De deadline is op 31 oktober 2015. Daarna worden de stemmen geteld en krijgen de 32 exoplaneten eindelijk een echte naam.

Bronmateriaal

"NameExoWorlds" - IAU

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd