Steile helling blijkt brug te ver voor Marsrover Opportunity

Opportunity kreeg opdracht een zeer steile helling te beklimmen, maar na drie pogingen bleek dat echt te veel gevraagd.

Het leek NASA wel een goed idee: Opportunity opdracht geven om de steilste helling die ooit door een Marsrover is bedwongen, te beklimmen. Dat het niet gemakkelijk zou worden, wist de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ook wel. Het gevaar bestond dat de oude Marsrover weg zou slippen. Om dat te voorkomen, kreeg de rover opdracht om zijn zes wielen veel vaker te laten roteren dan normaliter voor het afleggen van een dergelijke afstand nodig is.

De rover ondernam twee pogingen, maar zonder resultaat. NASA besloot het nog één keer te proberen. Maar hoewel de wielen vaak genoeg draaiden om de rover twintig meter verder te helpen, bleek deze – door het slippen – niet veel verder te komen dan 9 centimeter. En daarmee kwam de rover net iets te kort. Na deze drie pogingen besloot NASA om het idee uit het hoofd te zetten en de rover toch maar een andere opdracht te geven.

Hoewel Opportunity er niet in geslaagd is om zijn doel te bereiken, is alle moeite niet helemaal voor niets geweest. Doordat de rover tijdens zijn poging om de helling te bedwingen vrij schuin stond, is wat stof en zand van zijn zonnepanelen gegleden (zie afbeelding hieronder).

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd