In de Steentijd waren er al drugsdealers in Europa

Aan het eind van de laatste ijstijd begonnen Europeanen en Aziaten een nieuwe plant te gebruiken, namelijk cannabis. Dit blijkt uit grootschalig archeologisch onderzoek.

Wetenschappers vermoeden dat cannabis voor het eerst werd gebruikt en verbouwd in China of Centraal-Azië. Ongeveer 5.000 jaar geleden nam de handel tussen continenten flink toe, waardoor ook het cannabisgebruik in Oost-Azië steeg. Wetenschappers vermoeden dat de handel overigens al veel eerder begon, want cannabis verscheen tussen 11.500 en 10.200 jaar geleden bijna tegelijkertijd in Japan en Europa.

Proto-Europeanen behorend tot de jamnacultuur reisden waarschijnlijk naar het oosten en kwamen toen in aanraking met cannabis. Zij besloten de plant mee te nemen naar Europa. Het aannemelijk dat de Europeanen op de hoogte waren van de positieve bijwerkingen van cannabisgebruik.

De handel nam 5.000 jaar geleden flink toe, omdat nomaden toen perfect konden paardrijden. Deze nomaden pendelden van oost naar west en konden grote afstanden afleggen. De weg die zij aflegden vormde de basis voor de latere zijderoute. Mogelijk was cannabis veel geld waard en daardoor was het de perfecte voorloper van contact geld.

Al jaren treffen archeologen pollen, fruit en vezels van cannabis aan tijdens veldonderzoek in Eurasia. De vroege verspreiding van cannabis van Azië naar Europa komt dus zeker niet als een grote verrassing, maar het is wel fijn dat het nu eindelijk bevestigd is in een wetenschappelijk paper.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd