Steen lift mee op wiel van Marsrover Curiosity

  steen2

  De op Mars rondrijdende Curiosity heeft er een passagier bij gekregen. Op beelden die de rover zelf maakte, is te zien dat op één van de wielen van de Marsrover een steentje is vast komen te zitten.

  Curiosity maakte de foto op 30 april met behulp van de Mars Hand Lens Imager (MAHLI). Deze camera bevindt zich aan het uiteinde van de robotarm van de rover.

  Op de foto zien we één van de wielen van Curiosity. Aan de rand van het wiel zit een steen ‘geplakt’. Deze blijft precies hangen tussen het profiel op de wielen van de rover. Volgens NASA vormt deze passagier geen probleem voor Curiosity en is het gewoon een kwestie van afwachten tot deze er weer afvalt.

  Op de beelden die Curiosity van zijn eigen wiel maakte, is ook weer goed te zien dat de wielen al het één en ander te verduren hebben gehad. Er zitten de nodige scheuren en gaten in het wiel. Dat de wielen hard slijten, werd eind 2013 duidelijk. Toen werden voor het eerst gaatjes in de wielen van de rover ontdekt. Hoewel de slijtage op dit moment nog geen bedreiging vormt voor de rover heeft NASA toch besloten het wat rustiger aan te doen. En dus worden er nog zorgvuldigere beslissingen genomen als het gaat om de route die Curiosity op de rode planeet aflegt: met stenen bezaaide paden worden vermeden.

  Bronmateriaal

  "Raw Images" - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd