Steeds minder scheidingen in Sub-Sahara-Afrika

Een hogere opleiding, werk en een hoger inkomen voor vrouwen betekent doorgaans meer scheidingen. Maar niet in Sub-Sahara-Afrika.

Dat hebben onderzoekers van de McGill University ontdekt. Ze baseren hun conclusie op de gegevens van meer dan 500.000 Afrikaanse vrouwen die tijdens meer dan 100 demografische en op gezondheid gerichte onderzoeken werden verzameld. De onderzoekers wilden met name weten wanneer de vrouwen een relatie kregen, trouwden en of dat huwelijk standhield. De gegevens besloegen een periode van twintig jaar en gingen over vrouwen in twintig Afrikaanse landen.

Tegen de verwachtingen in
Het onderzoek levert opvallende resultaten op. Men zou namelijk verwachten dat het aantal scheidingen de afgelopen jaren is toegenomen. De opleidingskansen en het inkomen van veel vrouwen in Sub-Sahara-Afrika zijn gestegen. In eerstewereldlanden zien we dat dergelijke trends gevolgd worden door meer scheidingen. Maar niet in Afrika. En daar is een reden voor.

“De kans dat een huwelijk in Kongo binnen twintig jaar spaak loopt, is 47,1 procent”

Trouwen
“Hoewel verstedelijking en werkgelegenheid voor vrouwen doorgaans geassocieerd wordt met meer scheidingen, worden deze factoren in Sub-Sahara-Afrika tegengegaan door de stijgende leeftijd waarop voor het eerst getrouwd wordt,” vertelt onderzoeker Shelley Clark. “We ontdekten dat in Afrikaanse landen waar vrouwen op latere leeftijd, wanneer ze volwassener zijn, een relatie aangaan, de huwelijken doorgaans ook stabieler zijn en minder vaak resulteren in een scheiding.”

Heel concreet blijkt uit het onderzoek dat de kans dat een huwelijk in een scheiding eindigt in landen als Burkina Faso, Kameroen, Kenia, Oeganda, Zimbabwe en Tanzania de afgelopen twintig jaar niet is veranderd. Het aantal scheidingen in Niger, Benin en Ghana is tien percentagepunten gedaald. En ook in landen als Malawi, Namibië, Senegal en Zambia eindigden minder huwelijken in een scheiding. Overigens zijn er van land tot land grote verschillen in de kans op een scheiding. Zo is de kans dat een huwelijk in Kongo ergens in de eerste twintig jaar na de trouwerij misloopt, maar liefst 47,1 procent. Terwijl de kans dat dat in Mali gebeurt slechts 6,9 procent is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd