Steeds meer meisjes slachtoffer van kanker

 GEZONDHEID  In de grotemensenwereld zijn het voornamelijk mannen die te maken krijgen met kanker. De verbazing overheerst dan ook onder de wetenschappers die onlangs vaststelden dat onder kinderen juist de meisjes het vaakst getroffen worden. Zeker omdat het aantal jongetjes met kanker stabiel blijft, maar het aantal meisjes stijgt.

Dr. Joanne Aitkan zette de cijfers van Australische kinderen met de ziekte op een rijtje en een raadsel was geboren. “We hebben ontdekt dat het aantal meisjes met kanker in Australië de laatste decennia stijgt met ongeveer één procent per jaar. Het aantal jongens met kanker is stabiel.”

Het aantal kankerpatiënten in Australië neemt sowieso toe, omdat de bevolking vergrijst en kanker meestal een ziekte is van de ouderen. “We weten eigenlijk helemaal niet waarom kinderen kanker krijgen. We weten niet goed wat kanker onder kinderen veroorzaakt en we weten al helemaal niet waarom het aantal kankerpatiënten onder meisjes groter is dan onder de jongens.”

De overlevingskans van de jonge kankerpatiëntjes groeit gestaag, maar toch is het de nummer-1 ziekte waaraan kinderen in Australië aan overlijden. De oplossing van het mysterie waarom meisjes zo vaak slachtoffer zijn, zou volgens Aitkan veel kunnen betekenen voor de preventie van kanker. “Dus dat is iets waar we ons de komende tijd in onderzoeken op moeten richten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd