Veel Amerikaanse baby’s zijn veel te zwaar

Uit een grootschalig onderzoek onder Amerikaanse baby’s en kinderen blijkt dat zo’n vijftien procent van de kleintjes op een leeftijd van negen maanden al te maken heeft met overgewicht. Zo’n zeventien procent van de baby’s van die leeftijd had obesitas. Ook onder de tweejarigen was het raak: veertien procent was veel te zwaar en 21 procent had obesitas.

Het is nog onduidelijk waardoor de baby’s zo dik zijn geworden. “Misschien heeft het te maken met het moment waarop mensen hun baby gewoon voedsel gaan geven of de kwaliteit en kwantiteit van dat voedsel,” bedenkt onderzoeker Brian Moss hardop. Vaststaat de kinderen die al op jonge leeftijd te zwaar zijn ook later een grotere kans op overgewicht lopen. En dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee: onder meer hartziektes, psychologische problemen en diabetes.

Toename
Het aantal mensen met overgewicht of obesitas neemt rap toe. Moss vroeg zich af hoe dat zit bij hele jonge kinderen. Hij verzamelde de gegevens van 10.000 kinderen die in 2001 geboren waren. De kinderen werden regelmatig gewogen en de onderzoekers keken met name naar de gegevens van de baby’s (negen maanden oud) en peuters (twee jaar oud).

Afkomst
Opvallend genoeg bleken kinderen met een Spaanse afkomst en/of een lage socio-economische status overgewicht te hebben. Kinderen uit Azië of van de Pacifische eilanden hadden de kleinste kans om te zwaar te zijn. Over het algemeen waren de jongens vaker te zwaar dan meisjes.

Verandering
De wetenschappers waren vooral benieuwd wat er gebeurde in de periode tussen de negen maanden en twee jaar. Ze ontdekten dat kinderen dan nog flink veranderden. De ene baby werd dikker, de andere juist weer slanker. Maar de baby’s die met hun negen maanden veel te zwaar waren, bleven dat ook: 62 procent van de baby’s met obesitas had de aandoening ook nog op tweejarige leeftijd.

WIST U DAT…

…er mogelijk een verband is tussen overgewicht en het adenovirus 36?

Volwassen
“Als kinderen ouder worden en langer te zwaar blijven, is de kans groter dat ze ook als volwassene obesitas hebben,” concludeert expert Susan Woolford. De onderzoekers benadrukken dat het geen zin heeft om een mollige baby op dieet te zetten. Het is namelijk helemaal niet bewezen dat de bolle wangen iets met de babyvoeding te maken hebben. Uit eerdere studies bleek al dat het eetgedrag van vader en moeder ook van invloed is op dat van het kind.

Uit het onderzoek blijkt in ieder geval dat obesitas en overgewicht al op jonge leeftijd kunnen opduiken. Het lijkt dan ook verstandig dat onderzoekers zich niet alleen op volwassenen met overgewicht richten, maar juist op zoek gaan naar het begin van de aandoening. En dat begin lijkt zich tussen de fopspenen te bevinden.

Bronmateriaal

"Baby fat or impending obesity?" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd