Steden trekken orkanen aan

Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de textuur van een landschap de beweging van een storm beïnvloedt. Dit betekent dat huidige computermodellen aangepast moeten worden. “Hoge gebouwen in steden oefenen een grotere wrijving uit op de wervelende straalstroom”, zegt professor Johnny Chan van de universiteit van Hong Kong. “En tropische cyclonen worden door wrijving aangetrokken.”

Steden en bossen houden lucht vast. Hierdoor wordt de lucht gecomprimeerd en wordt het in de atmosfeer geduwd. De storm neemt zo in kracht toe. Daarnaast wordt het centrum van een orkaan naar steden en bossen getrokken. Een stad kan een orkaan tientallen kilometers van zijn pad laten afwijken.

Een kleine koerswijziging kan er al voor zorgen dat computermodellen falen. Daarom is het goed dat wetenschappers rekening houden met de textuur van een landschap.

Chan en zijn collega’s houden zich de komende tijd bezig met de ontwikkeling van een eigen computermodel. Zij proberen dit computermodel nog wat scherper te maken, waardoor de banen van orkanen in de toekomst nog beter voorspeld worden dan nu het geval is. Een toekomstig computermodel houdt niet alleen rekening met het terrein, maar ook met de rotatie van de aarde en de luchtvochtigheid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd