Afgaand op de statistieken kunnen de Fransen en Duitsers er vanaf volgende week maar beter goed voor gaan zitten: grote kans dat hun nationale elftallen de EK-finale halen.
Die conclusie trekken Duitse onderzoekers. Ze baseren hun voorspelling op het Bookmaker Consensus Model dat weer buigt op diverse complexe statistische modellen én input van 19 online bookmakers. “De bookmakers willen geld verdienen en baseren hun kansen dan ook op de meest realistische resultaten,” vertelt onderzoeker Achim Zeileis. “Ze houden niet alleen rekening met historische gegevens, maar ook de loting en gebeurtenissen op korte termijn, zoals blessures bij spelers.”
Simulaties
Met behulp van het Bookmaker Consensus Model worden alle mogelijke verlopen en uitkomsten van het toernooi gesimuleerd om te achterhalen welk verloop het meest kansrijk is. Uit het onderzoek rolt een duidelijke favoriet: het gastland, Frankrijk. De kans dat dit land het EK wint is volgens het model maar liefst 21,5 procent. Duitsland volgt op de voet met een winkans van 20,1 procent. De heersende Europees kampioen – Spanje – zou volgens het model 13,7 procent kans hebben om het EK te winnen. België moet het doen met een kans van 7,7 procent.
Spanje in de finale
Het model verraadt ook welke landen we – volgens de statistieken – in de finale mogen verwachten. De onderzoekers simuleerden het toernooi daarvoor maar liefst 100.000 keer om te achterhalen welke landen de groepsfase, de kwart- en halve finales weten te overleven en uiteindelijk in de finale belanden. “In alle modellen komen Frankrijk en Duitsland als duidelijke winnaars uit de groepfase. Het is dan ook heel aannemelijk dat deze twee teams elkaar in de halve finale en niet in de finale tegenkomen.” De winnaar van die halve finale speelt volgens de modellen tegen Spanje. Mochten de Fransen in de finale belanden dan hebben ze naar schatting een kans van 56,3 procent om de Spanjaarden te verslaan. De Duitsers hebben 55,8 procent kans om de Spanjaarden van de mat te vegen.
Geloof je er niks van? Misschien heb je gelijk! Soms lopen dingen tenslotte onvoorspelbaar anders. Maar de onderzoekers wijzen er graag op dat hun model in het verleden tijdens EK’s en WK’s al aardig betrouwbaar is gebleken.