Statische afvuurtest Falcon 9 goed verlopen

De eerste statische afvuurtest van de Falcon 9-raket verliep vorige week niet zoals gepland. Afgelopen zaterdag probeerde de private firma SpaceX opnieuw de test uit te voeren. Deze keer met succes. De geslaagde statische afvuurtest is een mijlpaal voor het Amerikaanse bedrijf.

Tijdens de test van drie seconden vuurden de negen motoren van de Falcon 9-raket een mix van kerosine en vloeibare zuurstof af. Dankzij de succesvolle test is een eerste testlancering dichterbij dan ooit. De lancering vindt na 12 april plaats vanaf het Kennedy Space Center in Florida.

De eerste statische afvuurtest op 9 maart 2010 eindigde met zwarte rook. Twee seconden voordat de negen motoren van de eerste trap van de raket begonnen te branden, werd de lancering beëindigd. De motorkleppen werden direct gesloten, waarna het resterende raketkruit een flits van oranje vuur veroorzaakte. De lancering werd beëindigd door een probleem met het ‘Spin Start’-systeem van de raket.

SpaceX heeft een contract van 1,6 miljard dollar gekregen van NASA om 15 Falcon 9-raketten te lanceren: drie testvluchten en twaalf missies om voorraad naar het internationale ruimtestation te sturen. Het bedrijf wil in de toekomst commerciële bemande ruimtevluchten uitvoeren.

De spaceshuttle gaat dit jaar met pensioen. Daarna is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie afhankelijk van Rusland om astronauten naar het ruimtestation te vervoeren. Een stoel in een Russische Soyuz-capsule kost 51 miljoen dollar. Volgende maand gaat president Obama naar Florida om met werknemers van NASA en andere belangstellenden te discussiëren over de ruimteplannen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd