Start overgang is te voorspellen

  Een hormoon verraadt op welke leeftijd vrouwen in de overgang belanden, zo blijkt uit onderzoek van UMC Utrecht.

  De onderzoekers volgden 257 gezonde vrouwen gedurende elf jaar. Er werd gekeken naar het hormoon AMH (dat in het bloed zit) en de start van de menopauze. Er bleek een sterk verband te zijn. Zo sterk zelfs dat de start van de overgang aan de hand van het hormoon kan worden voorspeld.

  Goed nieuws
  En dat is goed nieuws. Normaal gesproken belanden vrouwen tussen hun veertigste en zestigste in de overgang. Zo’n tien jaar daarvoor zijn ze niet langer vruchtbaar meer. Er zijn dus vrouwen die reeds op hun dertigste onvruchtbaar zijn. En dat kan een probleem zijn. Zeker voor vrouwen die carrière willen maken.

  WIST U DAT…

  …mindfulness helpt bij opvliegers?

  Uitstel
  “Vrouwen stellen het krijgen van kinderen vaak uit tot hun carrière opgestart is, maar soms blijkt dan dat ze moeilijk zwanger kunnen worden,” zo stellen de onderzoekers. “Het kan daarom voor vrouwen van grote waarde te zijn vooraf te weten tot welke leeftijd ze vruchtbaar blijven. Als eerste in de wereld zij wij er in geslaagd een voorspelling op deze langere termijn voor individuele vrouwen te doen.”

  Vrouwen zouden in de toekomst kunnen laten uitzoeken wanneer ze in de overgang belanden. Als dat te vroeg is, kunnen ze er voor kiezen om wat eicellen in te laten vriezen voor later.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd