‘Stamppotten en spruitjes’ verhogen kwaliteit van sperma

Wilt u graag een kind? Rotterdamse wetenschappers beweren dat het helpt om rekening te houden met wat u eet. Een traditioneel Nederlands dieet, dat bestaat uit vlees, aardappelen, groenten, fruit en volkoren granen, verhoogt de spermakwaliteit aanzienlijk. Vrouwen profiteren het meest van een mediterraans dieet met plantaardige olie, vis, peulvruchten, groente en weinig snacks. Dat wordt dus voortaan twee keer koken: stamppot boerenkool voor de man des huizes en gemarineerde garnalen voor vrouwlief.

Wetenschappers van de IVF-kliniek van het Erasmus MC melden dat een uitgebalanceerd Nederlands dieet zorgt voor gemiddeld 62 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. Dat is bijna twee keer zo hoog als bij mannen met een ander voedingspatroon.

Wanneer vrouwen een Mediterraan dieet volgen, dan hangt dit samen met een verhoogde kans op zwangerschap. Deze kans bedraagt veertig procent.

Ook voor het toekomstige kindje zijn deze twee dieten goed. Ze zorgen voor een verhoging van het foliumzuurgehalte, wat resulteert in zeventig procent minder risico op aangeboren afwijkingen, zoals hartafwijkingen en een open ruggetje.

WIST U DAT…

Onderzoeksanalist Marijana Vujkovic vindt het van groot belang dat deze conclusie zo snel mogelijk verspreid wordt. “Het is belangrijk dat deze resultaten goed bekend raken bij aanstaande ouders zodat zij een eigen bijdrage kunnen leveren aan hun individuele gezondheid en die van hun kinderen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd