Stamceltransplantatie stabiliseert MS

Tijdens een controversieel experiment zijn stamcellen uit het beenmerg van Multiple Sclerose-patiënten verwijderd, bewerkt en vervolgens weer teruggeplaatst. En het blijkt een succes te zijn: de ziekte heeft zich gestabiliseerd.

Dat bewerkte stamcellen kunnen helpen, is niet nieuw. In Rotterdam biedt een commerciële instelling al langer de mogelijkheid om stamcellen te transplanteren. Deze cellen zijn echter van donoren en de kans op afstoting is dan ook groot.

Test
De wetenschappers in Engeland besloten daarom om te kijken of ze iets met de cellen van de patiënten zelf konden doen. Ze verwijderden bij zes MS-patiënten stamcellen en plaatsten deze bewerkt weer terug. Ze volgden de patiënten vervolgens een jaar lang om te zien wat de behandeling met de ziekte deed.

Resultaten
De behandeling blijkt geen ernstige bijwerkingen te hebben en MS te stabiliseren. De resultaten van neuropsychologische tests wijzen er zelfs op dat de patiënten er iets op vooruitgaan. “We worden aangemoedigd door de resultaten van dit prille onderzoek,” vertelt onderzoeker Neil Scolding. “Een groter onderzoek is nodig om de effectiviteit van de stamceltherapie vast te stellen.”

Doorbraak
Het bewijs dat stamceltherapie ook in het geval van MS wonderen kan doen, stapelt zich met dit onderzoek erbij steeds verder op. Eerder bleek in een andere proef al dat zeventien op 21 MS-patiënten baat hadden bij een stamceltransplantatie. Volgens experts is het niet bewezen dat stamcellen een magische geneeswijze voor MS zijn, maar is de kans groot dat de therapie in de toekomst een doorslaggevende rol zal gaat spelen.

Multiple Sclerose zorgt ervoor dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Afhankelijk van de ernst van de ziekte hebben patiënten last van symptomen zoals verzwakte spieren, verminderd zicht of verlamming.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd