Stamcelspray geneest brandwonden

Een spray gevuld met de stamcellen en bloedplaatjes van de patiënt is de nieuwste revolutie in de strijd tegen brandwonden. De eerste experimenten zijn zeer hoopgevend en leveren goede resultaten op: kleine brandwonden zijn dankzij de spray gemakkelijker te genezen, omdat het gesprayde mengsel ervoor zorgt dat een getransplanteerde huid niet wordt afgestoten.

De spray is gevuld met bloedplaatjes en de zogenaamde voorlopercellen die in veel opzichten op stamcellen lijken. De rode bloedcellen worden verwijderd en de onderzoekers voegen calcium en trombine (voor de stolling van bloed) toe.

Huidtransplantatie
Het maken van zo’n spray is eenvoudig en hoeft niet lang te duren. Door het mengsel op de wond te sprayen wordt de kans dat de getransplanteerde huid wordt geaccepteerd, aanzienlijk groter.

WIST U DAT…

…een nieuwe spray tegen alles beschermt?

Transplantatie
Dat betekent dat de spray niet alleen interessant is voor patiënten met brandwonden. Ook andere transplantaties zouden door de spray een grotere kans van slagen kunnen krijgen.

De spray moet nog flink getest worden, maar het lijkt erop dat dat wel in orde komt. Diverse organisaties – waaronder het Amerikaanse leger – hebben interesse in de spray en de financiële middelen die nodig zijn om het wondermiddel door te ontwikkelen, lijken dan ook voorhanden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd