Stalin voorkwam twee moordaanslagen op Hitler

Een Russische generaal beweert dat Josef Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst twee keer heeft weten te voorkomen dat Adolf Hitler vermoord werd. Stalin zou bang zijn geweest dat een vredelievend persoon de Nazi-leider op zou volgen.

Generaal Anatoly Kulikov deed de onthullingen gisteren tijdens een historische conferentie in Moskou. Volgens de generaal waren er in 1943 plannen voor een aanval op Hitlers bunker. “Maar Stalin voorkwam deze plotseling,” weet Kulikov. Een jaar later won één van de potentiële moordenaars het vertrouwen van Hitler en leek niemand een moordaanslag in de weg te zitten. “En weer hield Stalin het tegen.”

Volgens Kulikov had Stalin goede redenen om beide moordaanslagen te voorkomen. De Russische leider was bang dat de opvolger van Hitler vrede zou sluiten met Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Wanneer de drie landen zich dan tegen de Sovjet-Unie zouden keren, was het lot natuurlijk al beslecht.

Hitler nam uiteindelijk op 30 april 1945 zijn eigen leven. Daarmee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Kulikov was onder het bewind van de Russische president Boris Yeltsin van 1995 tot 1998 minister van Binnenlandse Zaken. Hij is nu voorzitter van een club van militaire leiders. Deze groep komt binnenkort met een boek waarin onder meer deze beslissing van Stalin gedetailleerder aan het licht komt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd