Stage Journalistiek of Communicatie bij Scientias.nl

Ben jij student Journalistiek of Communicatie en wil je graag stage lopen bij de leukste website van Nederland?

Dat kan! Scientias.nl biedt wetenschapsjournalisten in spe een unieke kans om vakkennis op te doen. Scientias.nl is één van de grootste populair-wetenschappelijke nieuwssites van Nederland met maandelijks meer dan 480.000 unieke bezoekers. Jouw artikelen blijven dus niet ongelezen!

Stagiaires bij Scientias.nl krijgen de allerleukste klussen toegeschoven. Je mag onder meer naar persbijeenkomsten, interviewt onderzoekers en gaat op bezoek bij universiteiten om daar kennis te maken met interessante onderzoeksprojecten. Natuurlijk spring je ook regelmatig bij op de redactie door bijvoorbeeld nieuwsberichten, columns of recensies te schrijven en uitgebreid research te doen.

Wat bieden wij:
– Een internetsite, waarop jouw artikelen verschijnen.
– Een prettige leerplek, waar je heel veel kunt leren.
– Interessante ontmoetingen met wetenschappers.
– De mogelijkheid om jezelf te ontplooien.
– Een flexibele werkplek en flexibele werktijden. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt (de journalistiek van de toekomst)!
– En natuurlijk een maandelijkse stagevergoeding.

Ben je geïnteresseerd? Solliciteren kan door dit formuliertje in te vullen!

Ervaringen van studenten

Marleen de Roode (stage van februari 2012 tot juni 2012)
“Mijn stage bij Scientias.nl is er één waar ik met veel plezier naar terugkijk. Voordat ik op zoek ging naar een stageplek had ik besloten om een bedrijf te zoeken dat zich richt op wetenschapsjournalistiek, dit omdat ik mij later graag wil specialiseren in geschiedenis. Scientias.nl schrijft niet alleen over geschiedenis, maar ook over de natuur, het heelal, de gezondheid, duurzaamheid en technologie. Hoewel ik in het begin het liefst over geschiedenis schreef, begon ik al snel de andere onderwerpen ook interessant te vinden. Die variatie was erg fijn. Het ene moment schreef ik een bericht over een bos van nanobomen dat waterstof maakte, het andere moment over een archeologische vondst. Eerder liep ik stage bij een krant en schreef ik berichten in krantenstijl. Het schrijven van nieuwsberichten voor een website bleek toch wel heel iets anders te zijn. Als je voor internet teksten schrijft kun je veel creatiever zijn en heb je meer vrijheid. Dit sprak mij erg aan, het was heel iets anders dan iedere dag dezelfde soort krantenberichten te schrijven. Ik kreeg ook alle vrijheid om ideeën aan te dragen voor achtergrondartikelen, nieuws en de website. Dit was erg fijn, zo kreeg ik vaak de kans om over onderwerpen te schrijven die ik erg interessant vond. Daarnaast heb ik ook een aantal bijzondere opdrachten mogen doen. Zo heb ik een beroemde Amerikaanse wetenschapper mogen interviewen in Amsterdam: Terry Grossman. Hoewel ik best een beetje zenuwachtig was ging het mij goed af en was ik naderhand erg trots op mijn gesprek met deze man. Ook heb ik veel wetenschappers voor nieuwsberichten telefonisch of via de e-mail geïnterviewd. Nu mijn stage voorbij is, merk ik dat ik een bredere algemene kennis heb. Door iedere dag zo met wetenschap bezig te zijn rol je er helemaal in en leer je veel. Voor iedereen die van wetenschap en geschiedenis houdt, raad ik een stage bij Scientias.nl zeer aan! Je hebt veel vrijheid, je doet veel kennis op over de wereld van wetenschap en over web journalistiek. Je kan constant ideeën aanleveren over van alles en nog wat, je mag meedenken over verbetering van de website, je krijgt de kans om bijeenkomsten te bezoeken en interessante interviews te doen, tevens krijg je een goede begeleiding van de hoofdredacteur die uitgebreid feedback geeft en de tijd voor je neemt. Mijn stage verliep zo goed dat mij de mogelijkheid is geboden om als freelancer werk te blijven doen voor Scientias.nl. Kortom: een echte aanrader!”

tijsTijs Hofmans (stage van 1 september tot 1 december 2012):
“Stage lopen bij Scientias.nl is aan te raden voor iedereen die ook maar een klein beetje geïnteresseerd is in wetenschap en techniek. Je krijgt bij een stage bij Scientias.nl veel vrijheid om je werk vorm te geven, waardoor je een prettige mix van nieuws en achtergronden schrijft. Zoals in de beschrijving hieroven ook al staat is de stage erg bijzonder, en dat klopt helemaal. Door mobiel te werken deelde ik mijn tijd zelf in, en kon ik net zoveel werk oppakken als ik zelf wilde. Daardoor is de stage goed om zowel je nieuws- als achtergrondvaardigheden te ontwikkelen.
Omdat je in een klein team werkt, krijg je erg persoonlijke begeleiding, en dat werkt erg prettig. Je krijgt heel erg het gevoel dat je deel uitmaakt van de organisatie en daardoor raak je heel erg gemotiveerd.
Ik ben erg blij dat ik bij Scientias.nl drie maanden de tijd heb gehad om mezelf te kunnen ontplooien als journalist, en ik ben blij dat ik vooral de onderwerpen naar me toe heb kunnen trekken die ik zelf interessant vind: Astronomie en ruimtevaart. Ik heb met mensen uit de ruimtevaartindustrie gesproken en heb zelfs André Kuipers de hand mogen schudden! Hopelijk krijg ik hem binnenkort nog een keer te spreken in een interview, dat dan uiteraard op Scientias.nl zal komen.
Stage bij Scientias.nl is erg leerzaam, maar vooral leuk om te doen. De tekst hierboven liegt er niet om; je krijgt inderdaad de leuke klussen toegeschoven. Zo heb ik hele interessante interviews mogen afnemen, en heb ik de uitreiking van de iG-Nobelprijzen mogen verslaan.
Voor iedereen die een interessante stage zoekt waar je veel mag doen en je werk naar je eigen hand kunt zetten, raad ik een stage bij Scientias van harte aan!”

nathalieNathalie Pérez (stage van 4 februari tot en met 28 juni 2013):
“Wat mij vooral heel goed bevallen is bij Scientias, is dat je erg goede feedback krijgt. Op een grotere redactie, met misschien een ‘grotere’ naam, kan dit namelijk wel eens vies tegenvallen. Wat je bij Scientias doet en schrijft is zeker in het begin niet helemaal goed; uiteindelijk leer je het wel, stap voor stap, door te oefenen maar ook door die goede en uitgebreide feedback. Ondanks de kleine redactie, wordt jouw ontwikkeling als journalist en tekstschrijver zeker niet vergeten. Caroline denkt zelfs aan je stagedoelstellingen wanneer je die zelf totaal vergeten bent! De tijd vliegt voorbij en voor je het weet heb je een mooi en veelzijdig portfolio opgebouwd – een portfolio dat ongetwijfeld te groot is om uit te printen en bij je opleiding in te leveren. Scientias is een nieuwswebsite waar iedere dag nieuwsberichten verschijnen uit verschillende hoeken van de wetenschap. Ik was het ‘mens-en-gezondheids meisje’ en wil mij met name specialiseren in schrijven over het brein en alles wat daarmee te maken heeft. Net zoals Marleen die van geschiedenis houdt of Tijs die zijn passie bij astronomie en ruimtevaart heeft liggen, heb je iedere dag de kans je met je passie bezig te houden en zo je specialisme vorm te geven. Naast ‘dom’ nieuwsberichten schrijven, kun je ook oefenen met langere achtergrondartikelen. Hiernaast heb ik mogen proeven van columns schrijven – iets waar ik nog helemaal geen ervaring mee had, maar nu oh zo leuk vind, omdat je daar lekker je mening in kan laten doorschemeren. Kortom: stage bij Scientias is leuk, veelzijdig en vooral érg leerzaam.”

jeanineJeanine Hogenkamp (stage van 1 september 2013 tot en met 31 januari 2014): “Mijn stageperiode bij Scientias was echt een hele leerzame periode. Het is een ideale stage plek voor mensen die weten wat ze willen en goed onder druk kunnen werken (de welbekende deadlines die bij het vak horen). Ik wil de toekomstige stagiaires zeker niet afschrikken, want een stage bij Scientias is zeker een aanrader. Naast de ‘standaard’ nieuwsberichten, die overigens erg leuk zijn om te schrijven, krijg je ook de mogelijkheid om wat dieper op de materie in te gaan door het schrijven van achtergrondartikelen. Wil je wat meer je mening laten doorschemeren? Dan kan je er ook voor kiezen om zo nu en dan een column te schrijven. Je krijgt de allerleukste klusjes toegeschoven, maar je kunt zelf ook onderwerpen aandragen. Zo houd ik van de medische wetenschap. Ik vind het dan ook erg leuk om de papers in te duiken en het medische vakjargon om te zetten in begrijpelijke taal voor de lezers. Ik denk met veel plezier terug aan de interviews die ik heb afgenomen. In het bijzonder het interview met Samantha Berg, een Amerikaanse ex-walvistrainster van Seaworld. Tot slot wil ik Caroline bedanken voor de goede, duidelijke en uitgebreide feedback en de tijd die je voor mij hebt genomen. Ik heb veel van je geleerd!”

vivianVivian Lammerse (stage van 1 februari 2016 tot en met 1 mei 2016): “Mijn stage bij Scientias.nl was de leukste stage die ik tijdens mijn hele journalistiek-opleiding heb gedaan. Ik heb veel geleerd en heb mezelf op allerlei verschillende vlakken kunnen ontplooien. Bij Scientias.nl kreeg ik de uitdaging om de nieuwe rubriek Green Tech te helpen opzetten. Dit hield in dat ik grotendeels verantwoordelijk was voor de inhoud en content van de rubriek en in Analytics de cijfers en statistieken bijhield. Ik leerde tijdens mijn stage nieuws te vinden en leuke, vlotte nieuwsberichten te schrijven. Daarnaast heb ik ook achtergrondverhalen mogen maken waarvoor ik allerlei interessante wetenschappers van over de hele wereld heb geïnterviewd en op bijzondere locaties mocht komen. Het leuke van de stage bij Scientias.nl is dat je echt grote dingen mag doen en niet opgescheept wordt met de klusjes, zoals bij menig andere stageplek nog weleens het geval is. Je wordt gezien als een volwaardig lid van de Scientias-familie. Je mag zelf ideeën opperen en vervolgens die ideeën gaan uitwerken. Je krijgt volledig de vrijheid om dat te doen wat je leuk vindt. Zo wil ik me specialiseren in environmental journalism en tijdens mijn stage heb ik me helemaal op de rubrieken Green Tech en Natuur & Klimaat mogen storten. Ook fijn: omdat je vanuit huis werkt, kun je je eigen tijden bepalen. Maar ondanks de afstand zijn Caroline en Tim heel betrokken. Zo kreeg ik altijd goede feedback en hadden we via Skype leuke gesprekken. Nu de stage ten einde is gekomen, merk ik dat ik veel meer weet over natuur, klimaat, duurzaamheid en groene technologie. Ik heb veel geleerd maar weet nu ook waar ik me nog in kan verbeteren. Ik ben niet alleen vooruitgegaan in het schrijven van nieuwsberichten en grote verhalen, maar heb ook mezelf beter leren kennen. Dus: een stage die je zeker moet grijpen als je de kans krijgt!”