Stadse vis helemaal chill door antidepressiva

Het kan zijn dat het leven in de Saint Lawrencerivier de laatste tijd wat langzamer gaat. De vissen die hier leven, zijn namelijk onder invloed van onder meer Prozac. Dat blijkt uit onderzoek. De dieren worden aan de medicijnen blootgesteld doordat veel bewoners van steden in de omgeving (onder meer Montreal) de pillen of restanten daarvan door de wc of de gootsteen wegspoelen.

De onderzoekers verzamelden vijftig bronforellen en stelden ze bloot aan een mix van rioolwater en schoon water uit de Saint Lawrencerivier. Na afloop werden er analyses van de hersenen, lever en spieren van de dieren gemaakt.

WIST U DAT…

Prozac
De onderzoekers troffen in het lijf van de dieren enkele bekende antidepressiva aan. Onder meer fluoxetine, een stof die beter bekend staat als Prozac. De hoeveelheden waren niet groot: gemiddeld iets minder dan een nanogram per gram vis. Maar toch kan dat een flinke invloed op het leven van de dieren hebben.

Hersenen
De wetenschappers toonden in laboratoriumtesten aan dat de hersencellen van vissen die aan antidepressiva zijn blootgesteld minder actief zijn dan gewone hersencellen. Of dat ook veranderingen in het (parings)gedrag oplevert, is nog onduidelijk.

Consumenten die regelmatig een visje naar binnen werken, hoeven zich overigens geen zorgen te maken. De hoeveelheden antidepressiva zijn zo klein dat consumenten daar geen hinder van hebben.

Bronmateriaal

"City fish take in antidepressants" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd