Stadse duif herkent gulle mens

Stadse duiven kunnen heel snel onderscheid maken tussen mensen die eten willen delen en mensen die de dieren alleen maar wegjagen.

De onderzoekers baseren hun conclusie op experimenten. Ze zetten twee mensen in een park. De ene was bereid om de duiven te voeren. De andere joeg de dieren alleen maar weg. “De duiven leerden snel onderscheid te maken tussen de twee,” zo schrijven de onderzoekers.

Zelfs nadat de personen van rol wisselden, bleven de duiven afstand houden van de persoon die ze eerder had weggejaagd. “Dat wijst erop dat de duiven stabiele individuele kenmerken gebruiken om onderscheid te maken tussen de twee. De duiven zijn dus in staat om snel van hun interacties te leren en gebruiken die kennis om het maximale uit hun omgeving te halen,” zo concluderen de onderzoekers.

Door heel selectief te zijn, beperken de duiven de tijd die ze nodig hebben om voedsel te zoeken en brengen ze meer tijd etend door. Het is dus heel slim dat de duiven mensen zo snel in hokjes en vakjes stoppen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Kristof Borkowski (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd