Staat asteroïde Vesta binnenkort bij jou op de vensterbank?

vesta

Misschien is het jouw droom om een asteroïde als pronkstuk in je huiskamer te hebben. Een echte asteroïde aanschaffen is vrij prijzig, maar gelukkig zijn er tegenwoordig 3D-printers die ieder object kunnen uitprinten.

NASA heeft vandaag een nieuwe webapplicatie gelanceerd: Vesta Trek. In een Google Maps-achtige omgeving kunnen bezoekers het oppervlak van de dwergplaneet verkennen. Maar dat niet alleen. Je kunt ook lijnen trekken over het oppervlak van Vesta en meten wat het hoogteverschil of de afstand is. Uiteraard namen wij de proef op de som met de krater Pomponia. Het is indrukwekkend om te zien dat de kraterwand hoger is dan de Mount Everest.

Wie op de bodem van krater Pomponia staat, heeft er een flinke kluif  aan om de krater op de noordpool van Vesta te verlaten. De kraterwand is zeker negen kilometer hoog.
Wie op de bodem van krater Pomponia staat, heeft er een flinke kluif aan om de krater op de noordpool van Vesta te verlaten. De kraterwand is zeker negen kilometer hoog.

3D-model
Maar daar stopt het niet. Je kunt allerlei lagen op de kaart leggen, bijvoorbeeld een laag die de verdeling waterstof blootlegt. Misschien nog wel de leukste functie is om een 3D-model van Vesta te exporteren. Er zijn acht modellen beschikbaar: vier van het westelijke deel van Vesta en vier van de oostelijke helft. Het meest simpele model bestaat uit 259.000 polygonen en weegt 13 MB. Maar wil je een groot schaalmodel maken? Kies dan voor het model met twee miljoen polygonen.

Het bestand kan naar een 3D-printer gestuurd worden, die de asteroïde vervolgens creëert. NASA beweert dat de meeste 3D-printers overweg kunnen met het exportbestand. Na het printen plak (of kit) je de twee helften aan elkaar en kun je de asteroïde Vesta een plek geven in je woonkamer. Veel printplezier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd