Spugende vis schiet met grote precisie

spugende-vis

Nieuwe videobeelden van een spugende vissoort laten zien dat deze vis met grote precisie een waterstraal afvuurt. Toxotes kunnen tot een afstand van twee meter boven het wateroppervlak een insect uit de lucht schieten.

Duitse onderzoekers plaatsten een ronde knikker (de prooi) op verschillende afstanden van een schuttersvis, namelijk van 20 tot 60 centimeter. Iedere keer wanneer een toxote een waterstraal creëert, valt de straal net voor de inslag uit elkaar. Er ontstaan meerdere kwakjes water, waarvan de grootste watermassa voor de prooi belandt.

Net voor de inslag valt de waterstraal uit elkaar.
Net voor de inslag valt de waterstraal uit elkaar.
Hoe de vis schiet
“De vis slaagt hier in door de opening van zijn mond te vergroten of verkleinen”, vertelt professor Stefan Schuster van de universiteit van Bayreuth. “De vis doet verder niets en schiet alleen water. Tijdens het afvuren van de waterstraal blijft de vis stil in het water.”

Evolutie
Volwassen toxotes schieten bijna altijd raak. Professor Schuster denkt dat dit kunstje op dezelfde manier is geëvolueerd als de manier waarop mensen gooien. “Wanneer mensen een prooi op grote afstand proberen uit te schakelen met een speer, zijn veel neuronen nodig”, zegt Schuster. Betekent dit dat toxotes de slimste dieren onder het wateroppervlak zijn? Wellicht.

Betere straalbuizen
Dankzij de schuttersvis hopen wetenschappers betere straalbuizen te ontwikkelen. Deze buizen komen we tegen bij stoom- en gasturbines.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd