Spruitjes in het ISS? Echt niet!

Vickie Kloeris werkte 23 jaar in NASA’s Johnson Space Center aan de lekkerste recepten voor in de ruimte. Sommigen bleken honderden kilometers boven het aardoppervlak verrukkelijk te smaken. Anderen haalden het ISS nooit. Gelukkig redden die vandaag hun eer door in de top 10 van vreselijkste ruimtegerechten te belanden!

10. Gedroogd ijs uit de diepvries
Dit goedje is nog steeds te koop in museumwinkels dwars door heel Amerika. En hoewel het daar heerlijk lijkt, liep het in de ruimte toch uit op een fiasco. De Apollo 7 nam in 1968 voor het eerst (en voor het laatst) gedroogd ijs mee naar boven. Het ijs bleek niets van een echt ijsje weg te hebben. Het is meer een hard, katoenachtig snoepje dat ook nog eens vreselijk kruimelt.

9. Crackers
Deze kruimelige koekjes zijn lekker, maar levensgevaarlijk. De kruimels zweven in het ISS rond en kunnen gemakkelijk in de luchtfilters blijven hangen. Gevolg: luchtvervuiling. Het fijngemalen goedje komt in de ogen en in de luchtwegen terecht. Gelukkig kwam er een oplossing. Crackers die in één keer in de mond gestoken kunnen worden.

8. Chips
De meeste astronauten kunnen het niet laten om chips of pringles mee naar boven te nemen. In de meeste gevallen komen ze daar later toch op terug. Net als de crackers veroorzaakt de chips een rommeltje en luchtvervuiling.

7. Boterham
Sneetjes brood doen het ook niet goed boven de aarde. Ze drogen snel uit en veranderen dan in een gemummificeerde kruimelachtige substantie. Brood is daarmee eigenlijk alleen geschikt voor kortere missies. Gelukkig is er dankzij een Mexicaanse astronaut wel een broodvervanger gelanceerd: de tortilla.

6. Eten in tubes en brokjes
In het verleden zat er voor de astronauten weinig anders op dan de gehele reis uit tubes en blik te eten. Het meeste voedsel werd gepureerd en had daardoor veel weg van babyvoeding. En dan waren er ook de brokken voedsel nog. Koekjes en granen werden in blokjes geperst en met zetmeel gecoat. Vanzelfsprekend werd de smaak daar niet per definitie beter op.

5. Pizza

Het is onmogelijk om in de ruimte een knapperige pizzabodem te nuttigen. De bodem wordt altijd vochtig. NASA heeft om die reden nooit pizza’s naar het ISS gestuurd.

4. Cheesecake
Voordat voedsel mee de ruimte in mag moet het eerst enkele processen kunnen doorstaan. Eén daarvan is het onder hitte en druk in plastic verpakken. De cheesecake heeft dat proces – net als menig ander zuivelproduct – nooit overleefd.

3. Drank met prik
In de jaren tachtig gingen flessen coca cola en pepsi nog regelmatig mee naar boven. Maar de astronauten kwamen er al snel achter dat dat toch niet zo goed werkte. Een klein beetje gas in de maag is met die gewichteloosheid al genoeg om alle drank er met een boer weer uit te laten vliegen. Bovendien beschikt het ISS niet over een koelkast, waardoor de frisdranken ook nog eens lekker warm worden.

2. Vis
Het lanceren van vis liep uit op een stinkend experiment. In eerste instantie probeerde men dat met het gerecht Fish Vera Cruz nog op te lossen door er een soort tomatensaus overheen te gooien. Helaas versterkte dat de geur alleen maar.

1. Spruitjes
Kinderen en astronauten hebben in ieder geval één ding gemeen: spruiten is niet echt hun ding. De koks die het ISS van voedsel moeten voorzien, maken allen gerechten klaar die gretig aftrek vinden. Spruitjes zijn daar eigenlijk nog nooit bij geweest.

Wilt u weten wat de astronauten wel heel goed smaakt? Dan is dit artikel: ‘Lekkernijen in de ruimte’ misschien iets voor u!

Bronmateriaal

"Top 10 Worst Space Food" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd