Het lijkt wel een ijzige vinger die alles wat deze aanraakt in ijs verandert. En voor het eerst is die ‘vinger’ nu gefilmd.
Het klinkt als een prima plot voor een sprookje waarin een boze heks met haar ijzige vingers alles bevriest. Maar het is allemaal werkelijkheid en ook nog eens heel natuurlijk.
Pekel
De ijzige vinger ontstaat op bijzondere wijze. Het water is bedekt met een laag ijs. Boven dat ijs is het soms wel -20 graden. Maar het water eronder is een stuk warmer: slechts -1,9 graden Celsius. Dat warme water beweegt naar boven en koelt daar weer af en vormt uiteindelijk nieuwe laagjes ijs. Dit water is echter zeer zout en dat zout komt heel geconcentreerd in dat ijs te zitten en wordt als het ware in stromen pekel geduwd die door hun enorme dichtheid maar één kant op kunnen: naar beneden. Zodra zo’n stroom in contact komt met het water eronder, bevriest dit onmiddellijk. Zo ontstaat als het ware een enorme ijspegel die langzaam maar zeker de zeebodem nadert en ook daar om zich heen kan ‘grijpen’.
Filmen
Zo’n fenomeen kan enkel op de Noord- en Zuidpool ontstaan en is al wel vaker waargenomen, maar nog nooit gefilmd. Een flimploeg van de BBC brengt daar verandering in.
Ze plaatsten camera’s op de zeebodem nabij Antarctica en lieten deze gedurende enige tijd filmen. Zo konden ze er getuige van zijn hoe zo’n bijzondere ‘ijzige vinger’ ontstaat. Ze maakten er een timelapse-filmpje van. Er zijn al wat beelden vrijgegeven, maar vanavond kunt u het hele verhaal bekijken. De ‘ijzige vinger’ speelt namelijk een belangrijke rol in de BBC-uitzending ‘Frozen Planet’ die vanavond wordt uitgezonden.