Sprint beter voor het hart dan marathon

Bewegen is goed voor een mens, maar lang niet elke vorm van beweging is even effectief. Zo blijkt sprinten in korte tijd meer effect te hebben dan het lopen van een marathon.

De wetenschappers richtten zich op hart- en vaatziekten. Dit is één van de aandoeningen die met veel bewegen kan worden afgewend.

Experiment
De onderzoekers verzamelden een aantal schoolkinderen. De kinderen gingen gedurende zeven weken drie keer per week sporten. De ene helft deed dat door enkele malen twintig meter te sprinten. De andere groep rende twintig minuten lang op één tempo.

WIST U DAT…

…marathonlopers er goed aan doen niet te veel water te drinken?

Resultaat
Na zeven weken hadden de sprinters in totaal 63 minuten gesport en 907,2 kilocalorieën verbrand. De andere groep had 420 minuten gesport en 4410 kilocalorieën verbruikt.

Factoren die kunnen bijdragen aan hart- en vaatziekten waren door beide groepen aangepakt. Zo was de bloeddruk en conditie voor beide groepen verbeterd. Maar de sprinters hadden datzelfde resultaat in veel kortere tijd bereikt. De sprinters deden het in 15 procent van de tijd die de marathonlopers nodig hadden. De resultaten tonen aan dat jongeren meer hebben aan korte, intense sportmomenten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd