Spraybare zonnecellen: zonne-energie 2.0 of niet?

Stel, u gaat een dagje naar het strand. U ploft neer op uw badlaken uit en geniet van de zomerzon. Maar dan merkt u dat uw telefoon leeg is. Wat nu? Wetenschappers denken dat mensen in de toekomst hun elektrische apparaten in een badlaken kunnen pluggen om op te laden. Spraybare zonnecellen worden steeds goedkoper en kunnen op elk oppervlak aangebracht worden.

Brian Korgel en zijn collega’s van de universiteit van Texas ontwikkelden een bepaald soort inkt, dat in staat is om licht te verzamelen. De inktdeeltjes bevatten nanokristallen van koperindiumdiselenide. Iedereen kan de inktdeeltjes plaatsen, namelijk door een spuitbus te gebruiken. De kristallen hechten zich aan elk oppervlak vast. “Eigenlijk is het net alsof u een muur schildert, alleen heeft ieder pigment een doel”, vertelt Korgel.

De mogelijkheden zijn eindeloos. In de toekomst komt u spraybare zonnecellen tegen op auto’s, tenten, daken van huizen en wellicht op uw kleding.

Er moet nog wel het één en ander gebeuren. Spraybare zonnecellen zijn pas commercieel interessant als ze minimaal zeven procent van de energie van zonlicht omzetten in elektriciteit. Op dit moment is de efficiëntie net iets meer dan drie procent. Korgel: “Om de efficiëntie van spraybare zonnecellen te verhogen moeten we onregelmatigheden in de nanokristallen lagen zien te elimineren.”

Een andere mogelijkheid is het opstapelen van zonnecellen. In dat egval kan de efficiënte worden verhoogd naar ongeveer 4,5 procent. Nog maar 2,5 procent te gaan!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd