Spray uw kleding op uw lijf

Breinaalden en naaimachines kunnen de vuilnisbak in. Als we mode-ontwerper Manuel Torres moeten geloven, spuiten we onze kleding binnenkort in enkele minuten op ons lichaam. Samen met wetenschapper Paul Luckham ontwikkelde hij een vloeistof met daarin katoenvezels, polymeer en een oplosmiddel die wanneer deze wordt opgespoten stof vormt.

Wanneer u de kleding opspuit, kunt u zelf beslissen hoe dik u deze wilt hebben. Is het een zomerse dag? Dan is enkele laagjes voldoende. Vriest het? Dan spuit u gewoon even wat langer door.

Recyclen
Net als ‘gewone’ kleding kan de gespoten kleding gewoon in de wasmachine. En bent u op uw trui uitgekeken? Dan kunt u deze weer oplossen en wat nieuws spuiten. Veel geduld hoeft u niet te hebben: een kledingstuk is binnen enkele minuten klaar.

Verband
Hoewel de spuitbus het op de catwalk ongetwijfeld goed gaat doen, zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zo zou de spuitbus in ziekenhuizen gebruikt kunnen worden om verband op te spuiten. Het is immers een steriel materiaal dat uit een spuitbus komt. Door wat medicijnen in de spuitbus te stoppen, kunnen deze bovendien in het verband worden opgenomen.

Nieuwsgierig? In onderstaand filmpje van NewScientist laat mode-ontwerper Manel Torres zien hoe het werkt. Voor het filmpje zit een korte reclame, maar het is de moeite waard om daar even doorheen te bijten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd