Spray maakt mannen gevoeliger

Wetenschappers hebben ontdekt dat een bestaande spray mannen net zo gevoelig maakt als vrouwen. De spray bevat oxytocine, een stofje dat beter bekend is als het knuffelhormoon. Het is voor het eerst dat bewezen wordt dat oxytocine gevoelens van meelevendheid opwekt.

De onderzoekers spoten bij 24 mannen oxytocine in de neus. Een tweede groep mannen kreeg dat niet toegediend. Vervolgens keken alle heren naar foto’s die emoties oproepen: beelden van een huilend kind, een meisje dat haar kat knuffelt en een man in rouw. De mannen die oxytocine hadden toegediend gekregen, reageerden heel emotioneel. Zo emotioneel zelfs dat dit soort reacties normaal gesproken alleen bij vrouwen wordt waargenomen.

Oxytocine is een hormoon dat wordt gebruikt om een bevalling op te wekken. Ook zorgt het ervoor dat er een band ontstaat tussen de moeder en de baby. Het hormoon komt bovendien vrij bij een orgasme. De wetenschappers hebben er met dit experiment nog een toepassing aan het rijtje toegevoegd: oxytocine wekt ook gevoelens van empathie op.

Sprays met oxytocine zijn niet nieuw en zijn gewoon via internet verkrijgbaar. Wat wel nieuw is? Dat de spray buiten het bereik van kinderen én mannen bewaard moet worden!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd