Sportfan is niet lui

Er bestaan nogal wat stereotyperingen rondom sportfans. Nieuw onderzoek ontkracht ze één voor één.

Sportfans. Dat zijn toch van mensen die met een gerust hart een hele avond op de bank gaan zitten, zich het bier aan laten reiken, tijdelijk niet aanspreekbaar zijn, overlopen van testosteron en op de meest onvoorspelbare momenten helemaal hyper kunnen worden? Onderzoekers Gregory Appelbaum en Stephen Mitroff besloten die stereotyperingen eens te toetsen.

Onderzoek
Ze verzamelden de gegevens van honderden proefpersonen. De proefpersonen (sommige waren fervent sportfan) beoordeelden zelf hoe vaak ze sport keken. De onderzoekers bestudeerden de hormonen van de proefpersonen, maar achterhaalden ook hoe extravert ze waren en hoe vaak autisme onder de proefpersonen voorkwam. Ook werd gekeken hoe vaak de proefpersonen sportten.

WIST U DAT…

…mensen die sportreclames kijken minder eten?

Extravert
De resultaten ontkrachten alle stereotyperingen. Sportfans zijn extraverter dan mensen die geen fan zijn van sport. Ook zijn ze actiever, hebben geen grotere kans op ADHD en ook bleken ze niet veel meer testosteron in hun bloed te hebben.

De onderzoekers doen hun bevindingen in het blad Personality and Individual Differences uit de doeken. Ze probeerden met hun onderzoek de identiteit van de typische sportfan vast te stellen.

Bronmateriaal

"Sports fans are NOT testosterone-crazed couch potatoes" - Duke.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Paul Watson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd