Sporten kan vrouw orgasme opleveren

Voor het eerst is bewezen dat sporten vrouwen een orgasme kan opleveren. Zelfs wanneer ze op dat moment niet aan seks denken.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Sexual and Relationship Therapy in een paper getiteld ‘Exercise-induced orgasm and pleasure among women‘. Ze baseren zich op een onderzoek onder 370 vrouwen. De dames waren tussen de 18 en 63 jaar oud en het grootste deel had een relatie. 69 procent van de vrouwen noemde zichzelf heteroseksueel.

Buikoefeningen
124 vrouwen gaven aan door het sporten wel eens een orgasme te hebben gehad. 246 vrouwen waren tijdens het sporten wel eens opgewonden geraakt. Het grootste deel van deze vrouwen was op het moment dat dat gebeurde niet bezig met seks. Ook dachten ze op dat moment niet aan iemand die ze aantrekkelijk vonden. Ongeveer twintig procent van de vrouwen gaf aan dat zij deze ervaringen niet konden beheersen: ze konden ze niet oproepen noch afremmen. Ongeveer veertig procent van de vrouwen hadden door het sporten al tien keer of meer een orgasme of opwindend gevoel gehad. De ervaringen kwamen het meest voor wanneer vrouwen met buikoefeningen bezig waren. Ook klimmen in touwen, fietsen en gewichtheffen kon voor de seksuele ervaringen zorgen.

WIST U DAT…

Interessant
Onderzoeker Debby Herbenick benadrukt hoe belangrijk deze ontdekking is. “Deze gegevens zijn interessant, want ze suggereren dat een orgasme niet noodzakelijk een seksuele gebeurtenis is. En ze kunnen ons meer leren over de processen in het lichaam die de basis vormen van het vrouwelijk orgasme.”

Onduidelijk is of er echt een verband is tussen sporten en seks. Het zou niet ondenkbaar zijn dat sporten bijvoorbeeld leidt tot een beter seksleven. Maar het is nog te vroeg om die conclusie te trekken, zo stelt Herbenick. Ook is nog niet duidelijk hoe gewoon het is voor vrouwen om tijdens het sporten seksuele gevoelens te ervaren. De onderzoekers wijzen er echter op dat slechts vijf weken nodig waren om 370 vrouwen te vinden die wel eens een orgasme of seksuele opwinding hadden ervaren tijdens het sporten. Dat wijst erop dat de ervaring niet heel zeldzaam is.

Bronmateriaal

"Study: Exercise can lead to female orgasm, sexual pleasure" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door www.localfitness.com.au (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd