Sporten is goed voor de schoolcijfers

Wetenschappers hebben ontdekt dat er een positief verband is tussen fysieke activiteiten zoals sporten en prestaties op school.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een analyse van veertien eerdere onderzoeken. Eén studie vond plaats in Canada, eentje in Zuid-Afrika en twaalf in de VS. Voor sommige studies waren tot wel 12.000 proefpersonen bestudeerd. De proefpersonen waren tussen de zes en achttien jaar oud.

Verband
De wetenschappers analyseerden de onderzoeken om te achterhalen of er een verband was tussen fysieke activiteit en schoolprestaties. “We hebben sterk bewijs gevonden voor een significante positieve relatie tussen fysieke activiteit en academische prestaties,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

WIST U DAT…

…sportfans niet lui zijn?

Verklaring
De onderzoekers denken dat verband ook wel te kunnen verklaren. Door te sporten, stroomt er meer bloed en zuurstof door het brein. Hierdoor nemen ook de stofjes noradrenaline en endorfine toe. Dat komt de stemming ten goede en zorgt ervoor dat gevoelens van stress afnemen. Ook worden factoren die bijdragen aan de groei van nieuwe zenuwcellen en de synaptische plasticiteit vergroten, gestimuleerd.

De wetenschappers benadrukken wel dat nader onderzoek hard nodig is. De kwaliteit van de studies waar hun conclusie op is gebaseerd was lang niet altijd even hoog. Daarom is nader onderzoek van hoog niveau noodzakelijk. Alleen zo kan het verband tussen sporten en schoolprestaties bevestigd worden.

Bronmateriaal

"Physical Activity, School Performance May Be Linked" - AMA-ASSN.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Eli Kalaani (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd