Miljoenen mensen die proberen gezond te blijven door regelmatig te joggen, te zwemmen of te fitnessen, verdoen volgens wetenschappers hun tijd. Het effect van sporten wordt bepaald door de genen en kan van persoon tot persoon variëren. Ongeveer twintig procent van de mensen heeft geen baat bij sporten.
Wetenschappers van de universiteit van Londen denken dat die twintig procent beter op zoek kan gaan naar alternatieven. Joggen of fitnessen helpt niet, maar het slikken van medicijnen of het beginnen met een dieet kan wel helpen.
James Timmons van de universiteit van Londen verwacht dat de ontdekking leidt tot meer persoonlijke behandelingen, waarbij patiënten eerst een DNA-test afnemen om vervolgens te kijken wat de meest effectieve manier is om fit en gezond te blijven.
Aan het onderzoek deden meer dan 500 deelnemers mee. Zij moesten verschillende trainingsprogramma’s volgen. Aan het eind van het onderzoek bleek dat veel deelnemers meer zuurstof opnamen tijdens het sporten: een belangrijke indicator dat fitness werkt. Ongeveer twintig procent van de deelnemers was echter achteruit gegaan. Zij namen vijf procent minder zuurstof op.
De genen van de deelnemers werden met elkaar vergeleken. Wat bleek: elf genen bepalen grotendeels de invloed van sporten op de gezondheid van een persoon. Door te kijken naar de genen kan bij een persoon al snel worden ontdekt of sporten zin heeft of niet. En dat bespaart honderden euro’s op jaarbasis.