Kan sporten fataal zijn voor kankerpatiënten?

rsz_kankercel

Eén op de drie kankerpatiënten sterft door cachexie. Dit is een vorm van extreme magerheid. Wetenschappers beweren dat deze ziekte wordt getriggerd door de omzetting van wit vetweefsel naar bruin vetweefsel. En dat is opvallend, want bruin vetweefsel is een ‘goed’ vet dat lichamen van zoogdieren in winterslaap of baby’s isoleert en warm houdt.

Vroeger dachten wetenschappers dat cachexie een soort zelfkannibalisme was. Oftewel, het lichaam consumeert zichzelf om de tumor energie te geven om te groeien. Vandaag de dag weten we dat alle tumoren – groot of klein – cachexie kunnen veroorzaken. Ook maakt het stadium van de ziekte geen verschil.

“Dit is de eerste keer dat vet verbranden een negatieve uitwerking heeft”, zegt Erwin Wagner van de directeur van het BBVA. “Wanneer er vet wordt verbrand – wat ook gebeurt tijdens sporten – wordt wit vet omgezet in bruin vet. Dit kan ernstige gevolgen hebben.”

Hoe kweek je bruin vetweefsel?
Slanke mensen hebben van nature meer bruin vetweefsel dan dikke mensen. Maar daarnaast is het mogelijk om meer bruin vet te kweken, bijvoorbeeld door te sporten of door jezelf bloot te stellen aan koude temperaturen. Het verschil tussen energie-inname en energieverbruik wordt op die manier kleiner. Hierdoor wordt vet bruiner en gaat het lichaam meer energie verbranden.

Medicijnen en biomarkers
Wetenschappers hopen meer onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Zo kunnen ontstekingsremmende medicijnen helpen om cachexie te bestrijden. Het is alleen lastig om te voorspellen welke kankerpatiënten cachexie ontwikkelen. “We hopen biomarkers te identificeren, die helpen om te voorspellen welke patiënten cachexie gaan ontwikkelen”, vertelt Michele Petruzzelli.

Is sporten ongezond voor kankerpatiënten?
Op basis van bovenstaande informatie lijkt het alsof sporten slecht is voor de gezondheid van kankerpatiënten. Moeten zij dit niet meer doen? Scientias.nl sprak met onderzoeker Michele Petruzzelli. “Het is een interessante vraag. Als een patiënt erg ziek is, kan hij of zij al niet meer sporten”, zegt Petruzzelli. “In een eerder stadium is sporten echter geen probleem. Het is zelfs goed om te sporten! Het lijkt er op dat een ontsteking de veroorzaker is van de transformatie van wit naar bruin vet. Dit mechanisme staat volledig los van sporten. Op dit moment is er dus nog geen indicatie dat sporten slecht is voor kankerpatiënten. Toch gaan we deze vraag zeker meenemen in toekomstig onderzoek, wellicht dat er dan meer duidelijkheid komt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd