‘Sport op de radio is erger dan alcohol’

Bevindt u zich vanavond in de auto wanneer u de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal via de radio probeert te volgen? Slechte zaak! Uit onderzoek blijkt dat al rijdend luisteren naar sport op de radio de rijvaardigheden sterker beïnvloedt dan een slokje alcohol.

Zeker wanneer de bestuurder zich emotioneel verbonden weet met de spelende ploeg of sporter, is het foute boel. Maar ook als hij bijvoorbeeld geld gezet heeft op een wedstrijd, is de kans op een ongeluk veel groter. Uit het onderzoek blijkt dat sport in beide gevallen het reactievermogen met 20 procent vertraagt.

Remweg
Even heel concreet: als een auto 110 kilometer per uur rijdt en moet stoppen dan zorgt de radio ervoor dat de remweg maar liefst zes meter langer wordt. De kans op ongevallen neemt bovendien met vijftig procent toe.

Experiment
De onderzoekers baseren hun resultaten op experimenten met achttien proefpersonen (negen mannen, negen vrouwen) tussen de 25 en 45 jaar. De proefpersonen moesten naar de radio luisteren terwijl er paardenrennen werden uitgezonden. Voordat de rennen begonnen, hadden de proefpersonen allemaal een paard gekozen en daar geld opgezet.

De onderzoekers moedigen sportfanaten aan om hun auto tijdens de meest spannende momenten in de wedstrijd (bijvoorbeeld penalty’s) aan de kant van de weg te zetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd