Sport je kleren schoon met deze bijzondere wasmachine

rennen

De was doen en tegelijkertijd de nodige kilootjes kwijtraken. Als het aan ontwerper Si Hyeong Ryu ligt, behoort dat tot de mogelijkheden. Hij bedacht een door menselijke kracht aangedreven tredmolen die de was doet.

Velen van ons moeten zich er ongetwijfeld elke week toe zetten om naar de sportschool te gaan. Maar ontwerper Si Hyeong Ryu geeft ons nu een goeie stok achter de deur. Als we niet gaan sporten, raken onze schone kleren op! Zijn bijzondere ‘wasmachine’ komt namelijk enkel in beweging wanneer ook wij in beweging komen.

Afbeelding: Si Hyeong Ryu.
Afbeelding: Si Hyeong Ryu.
Wheel
De wasmachine – simpelweg Wheel genaamd – is een ringvormige tredmolen. In de tredmolen bevinden zich wastrommels waar je de vieze was in kunt doen. De vorm en grootte ervan zouden de tijd en de hoeveelheid water die nodig is om de kleding te wassen, beperken. Het is de bedoeling dat je de molen – door te rennen – aandrijft. De wastrommels komen dan in beweging en de was wordt schoon. Terwijl je de was doet – en rent – kun je dankzij een display aan de voorkant van de tredmolen uitkijken op een mooi landschap.

Extra energie
Nu hebben huismoeders en huisvaders natuurlijk niet altijd tijd om terwijl ze een wasje draaien ook nog eens zelf de nodige kilometers te maken. Maar ook daaraan is gedacht. Wanneer je rent, wek je meer energie op dan nodig is. Die extra energie wordt opgeslagen en kan een volgende keer gebruikt worden, zodat je dan de was kunt doen zonder te hoeven rennen.

Tody
Si Hyeong Ryu bedacht de tredmolen voor de wedstrijd 2014 Electrolux Design Lab. Deze jaarlijkse competitie daagt ontwerpers uit om met innovatieve oplossingen te komen die het leven en werken van mensen leuker en gemakkelijker kunnen maken. Naast de ideeën van Si Hyeong Ryu zijn er nog wel andere interessante ontwerpen te vinden. Bijvoorbeeld Tody die zowel de vloer als de gordijnen en bekleding van de bank en stoelen schoon kan maken. De vierarmige robot klimt eigenhandig overal in en op.

Tody luistert ook nog eens naar de stem van zijn gebruiker. Ontwerper: Rana Alper.
Tody luistert ook nog eens naar de stem van zijn gebruiker. Ontwerper: Rana Alper.

Ook grappig: Trimodis. Met dit apparaat wordt koken en bakken een stuk gemakkelijker. Wie een cake wil bakken, hoeft niet meer alle ingrediënten op te zoeken en af te wegen, maar laat gewoon aan Trimodis weten welke ingrediënten en hoeveel van deze ingrediënten hij nodig heeft. Zet een schaal eronder en Trimodis kiept alles erin. “Dit slimme apparaat kan ook de combinatie van ingrediënten onthouden, dus de volgende keer hoef je alleen de naam van het gerecht maar te kiezen en je mix wordt gemaakt.”

Ontwerper: Adéla Přibáňová.
Ontwerper: Adéla Přibáňová.

Ook het ontwerp van Chang Yu Cheng is interessant. Hij introduceert 3D Jet Weaving Garment. Hierbij wordt oude kleding die mensen toch niet meer dragen uit elkaar gehaald en omgezet in een nieuw – hip – kledingstuk.

Ontwerper: Chang Yu Cheng.
Ontwerper: Chang Yu Cheng.

Ook gaaf is het sci-fi Lightsaber Knife. “Raak de interface van Lightsaber aan om een mes te kiezen en te maken,” schrijft ontwerper Chia-Yu Yeh. Het Lightsaber Knife heeft verschillende voordelen. De kwaliteit van het mes gaat niet achteruit. Je hebt geen heel messenblok meer nodig: één mes – dat kan transformeren tot allerlei soorten messen – is voldoende. En als het mes uitstaat, is er ook simpelweg geen mes en vormt het dus geen gevaar voor bijvoorbeeld kinderen. Het mes bestaat uit liquidmetal: een legering ontwikkeld door onderzoekers van het California Institute of Technology.

Ontwerper: Chia-Yu Yeh.
Ontwerper: Chia-Yu Yeh.

Bronmateriaal

"Wheel" - Electroluxdesignlab.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Si Hyeong Ryu.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd