Sporen van omvangrijke overstromingen ontdekt op Mars

kanaal

Wetenschappers hebben met behulp van de Mars Reconnaissance Orbiter ondergrondse geulen op Mars in kaart gebracht. De geulen zijn zo’n 500 miljoen jaar oud en het resultaat van overstromingen.

De geulen bevinden zich in Elysium Planitia, een gebied nabij de evenaar op Mars. In het gebied barsten in de periode na de overstromingen vulkanen uit. Hierdoor werd een groot deel van Elysium Planitia – waaronder de geulen – met lava toegedekt.

Dieper
De Mars Reconnaissance Orbiter bestudeerde de ondergrondse geulen met behulp van zijn Shallow Radar (SHARAD) en legde de diepte, breedte en lengte van de geulen vast. Uit het onderzoek blijkt dat de diepte van de geulen twee keer groter was dan gedacht.

WIST U DAT…

…een pas ontdekte komeet wellicht op ramkoers ligt met Mars?

Breuken
De onderzoekers denken ook de bron van de overstroming die leidde tot de totstandkoming van de geulen aan te kunnen wijzen. Het water zou afkomstig zijn geweest uit een tegenwoordig begraven deel van een breukensysteem dat bekend staat als Cerberus Fossae. “De bron van de overstromingen suggereert dat het water in een ondergronds reservoir zat en door lokale tektonische of vulkanische activiteit is vrijgekomen,” legt onderzoeker Gareth Morgan uit.

De resultaten zijn verrassend. Wetenschappers gingen er namelijk van uit dat Mars zo’n 500 miljoen jaar geleden bijzonder koud en droog was. En nu blijken er rond die tijd flinke overstromingen op de planeet te hebben plaatsgevonden.

Bronmateriaal

"NASA Helps See Buried Mars Flood Channels in 3-D" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Sapienza University of Rome / Smithsonian Institution / USGS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd