‘Sporen van eerder universum ontdekt in de kosmische achtergrondstraling’

Ons universum is mogelijk niet het eerste. En ook niet het laatste.

Onderzoekers denken bewijs te hebben gevonden van een vorig universum. Dat wil zeggen; de overblijfselen van zwarte gaten uit een ander universum. Het onderzoek borduurt voort op het kosmologische model dat kortweg CCC wordt genoemd (dat staat voor Conformal cyclic cosmology). Volgens dit – niet onomstreden – model volgen verschillende universums elkaar op.

Zwarte gaten

Zwarte gaten zijn tot op heden nog steeds een groot mysterie. Zullen zwarte gaten uiteindelijk toch al hun geheimen prijsgeven?

Hawking-punten
Het bewijs komt in de vorm van Hawking-punten, vernoemd naar Stephen Hawking. Hij theoretiseerde dat zwarte gaten straling zouden uitzenden, die bekend staat als Hawking-straling. Volgens de onderzoekers zou deze straling overspringen van het ene universum naar het andere. En ze denken nu, na een analyse van onze nachtelijke hemel, 30 van deze punten gevonden te hebben in de kosmische achtergrondstraling.

Zwart gat
Even een stapje terug. In het centrum van onze Melkweg bevindt zich een superzwaar zwart gat. Over ongeveer 4 miljard jaar zal onze Melkweg botsen met Andromeda, onze dichtstbijzijnde buur. Tijdens die gebeurtenis zal het grotere superzware zwarte gat van dit sterrenstelsel samensmelten met het onze. Als deze zwarte gaten om elkaar heen draaien en samenvloeien, wordt er een enorme energiepuls afgegeven. In de daaropvolgende periode botsen andere sterrenstelsels tegen het onze, waardoor er een enorm zwart gat overblijft, omringd door een uitgestorven stofwolk. Maar dit is niet het einde…

“Wat we beweren te zien is het laatste overblijfsel nadat een zwart gat in een vorig universum is verdampt”

Overblijfselen
Ons universum breidt zich uit en terwijl het afkoelt, zullen de zwarte gaten gaan branden. Hoewel deze gloed buitengewoon zwak is, valt deze wel voor enige tijd aan de nachtelijke hemel te aanschouwen. Dit zijn de Hawking-punten, die vanuit een volgend universum gezien kunnen worden. En waarvan de onderzoekers dus denken er een aantal ontmaskerd te hebben. “Wat we beweren te zien is het laatste overblijfsel nadat een zwart gat in een vorig universum is verdampt,” verklaart co-auteur Roger Penrose.

Of deze theorie juist is, valt nog te bezien. Want op dit moment moet het echte bewijs van deze Hawking-straling, of Hawking-punten nog aangetoond worden. Er is dus nog veel werk te verrichten voordat iemand het definitieve bestaan van een vorig universum hard kan maken.

Bronmateriaal

"Apparent evidence for Hawking points in the CMB Sky" - Penrose Institute

Afbeelding bovenaan dit artikel: insspirito / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd