Spookachtig Saturnus prachtig in beeld gebracht door James Webb

De ruimtefoto van de week is deze schitterende, onbewerkte foto van Saturnus. Deze foto is 25 juni gemaakt met het MIRI-instrument van de James Webb-telescoop en werd deze week massaal gedeeld op sociale media door (amateur-)astronomen.

Het Mid-Infrared Instrument (MIRI) van de James Webb-telescoop maakt gebruik van een groot filterwiel. Dit wiel bevat meer dan tien filters om licht van bepaalde golflengten tegen te houden. In het geval van Webb dekken deze filters verschillende delen van het infraroodspectrum. In het geval van de onderstaande foto zijn de filters F322W2 en F323N gebruikt. Methaan in de atmosfeer van Saturnus absorbeert het zonlicht in dit golflengtegebied van 3,2 micron, waardoor de planeet donker oogt. De ringen van Saturnus lichten juist op, omdat de ringen voornamelijk uit kleine waterijsdeeltjes bestaan.

Saturnus is niet onzichtbaar
Als je goed inzoomt, dan zie je de contouren van Saturnus. De planeet is dus niet helemaal onzichtbaar. Je moet wel heel goed kijken (en wellicht de helderheid van je scherm verhogen). Kijk je naar de ringen van Saturnus, dan zie je heel duidelijk een donkere scheiding tussen de twee helderste delen. Dit is de Cassinischeiding. De 4.650 kilometer brede scheiding is een gebied met weinig ijs- en rotsdeeltjes. Dit komt door de herdermaan Mimas, die in de Cassini-scheiding om Saturnus draait en deze baan schoonveegt. Er zijn meer maantjes die dit doen, zoals Pan (Enckescheiding) en Daphnis (Maxwellscheiding). Deze manen zijn veel kleiner, waardoor de scheidingen smaller zijn en nauwelijks zichtbaar zijn vanaf onze planeet. De Enckescheiding en Maxwellscheiding zijn daarom pas ontdekt door de Voyagers in de jaren zeventig.

Kosmische straling
Op de foto zie je allerlei kleine puntjes. Dit zijn geen sterren, maar digitale ruis, veroorzaakt door o.a. kosmische straling. De foto is namelijk nog onbewerkt en niet officieel door NASA uitgebracht. Als de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie deze foto officieel gaat publiceren, dan is de kans groot dat alle kleine puntjes worden gewist.

De mooiste foto’s van Saturnus
De beroemdste ringenplaneet van ons zonnestelsel is het afgelopen decennium regelmatig gefotografeerd door de Cassini-ruimtesonde. De veertig mooiste foto’s van Saturnus en haar manen verzamelden we in dit artikel. Zeker de moeite waard als je nog niet bent uitgekeken.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"Saturn Centre" - James Webb Feed Post

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd