Spitzer kiekt Paardenkopnevel zonder paardenkop

  paardenkop

  De Paardenkopnevel is één van de hoogtepunten van het sterrenbeeld Orion. Misschien wel omdat deze donkere nevel zelfs met een goede telescoop lastig in zichtbaar licht te zien is. Ook de Spitzer-telescoop kan deze nevel nauwelijks zien, maar dit heeft een andere oorzaak.

  Spitzer fotografeerde het gebied rondom de Paardenkopnevel in infrarood licht. Hierdoor is het mogelijk om door de donkere nevel heen te kijken. Het resultaat is dat de Paardenkopnevel haast niet zichtbaar is.

  Op de foto domineert de grote Vlamnevel (NGC 2024). Deze emissienevel is 1500 lichtjaar van de aarde verwijderd. De Paardenkopnevel en de Vlamnevel maken deel uit van het Orioncomplex: een groep heldere nevels, jonge sterren en absorptienevels in het sterrenbeeld Orion. Het belangrijkste lid van deze groep is natuurlijk de Orionnevel, de enige nevel die met het blote oog te zien is.

  De blauwe ster boven de Vlamnevel is Alnitak. Dit is één van de drie sterren die samen de gordel van Orion vormen. Tussen de Vlamnevel en de Paardenkopnevel is een klein neveltje zichtbaar, namelijk NGC 2023.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd