Spirit & Opportunity’s juweeltjes: de fraaiste kiekjes van Mars

mars-foto

De twee Marsrovers Spirity en Opportunity landden ruim tien jaar geleden op Mars. Na tien jaar rijdt Opportunity nog steeds op het oppervlak van de rode planeet. Wat een prestatie. Wat zijn de mooiste foto’s van deze rovers?

De selectie is gemaakt door de redactie van Scientias.nl, o.a. op basis van een expositie door het Smithsonian. Daarnaast is de selectie aangevuld met moderne juweeltjes, oftewel foto’s die de afgelopen jaren gemaakt zijn door Opportunity.

Buitenaardse invasie?
In 2008 fotografeerde Spirit een mens op Mars. Gezichtsbedrog, want het is een steen. Toch ging deze wereldberoemde foto de wereld over. Het gaf bezoekers op Niburu wekenlang munitie om complottheorieën over buitenaards leven op Mars op te rakelen.

man-mars

First light
Op 4 januari 2004 landde Spirit op de rode planeet. Deze panorama werd dezelfde dag gemaakt. Een belangrijk kiekje, want hierdoor wisten wetenschappers dat de rover veilig op Mars was geland. Daaronder de eerste kleurenfoto van Spirit. Het was op dat moment de hoogste resolutiefoto ooit genomen op een andere planeet.

converted PNM file

panorama

Kiezels op Mars
Opportunity fotografeerde deze kleine bolletjes, verzonken in een zanderig oppervlak. De totale foto is 3 centimeter breed, dus de bolletjes lijken veel groter dan dat ze in het echt zijn. De foto is gemaakt met de robotarm van Opportunity.

kiezels

Zandduinen op Mars
In een krater zijn zandduinen zichtbaar. Eigenlijk ontstaan deze zandduinen op dezelfde manier als op aarde, namelijk door wind. Want ja, het waait ooik op het oppervlak van Mars. Deze foto is extra bijzonder door de sporen van een Marsrover onderin beeld.

sporen

Zonsopkomst
Eigenlijk ziet een zonsopkomst op Mars er niet anders uit dan op aarde. We kijken immers naar dezelfde zon. Het enige verschil is dat de zon op Mars kleiner oogt, omdat de afstand tussen Mars en de zon 1,5 keer de afstand aarde-zon is. Mede door deze grotere afstand is de zon minder fel op Mars. Deze foto is gemaakt door Spirit. Op de voorgrond is de rand van de Gusev-krater zichtbaar.

zonsondergang-mars

Achterom kijken
Opportunity kijkt achterom en ziet zijn sporen naar de horizon verdwijnen. De sporen verdwijnen tussen de Endurance-krater en de Victoriakrater.

sporen-rover

Dust devils
Ook op Mars stormt het. Spirit maakte deze prachtige foto van een dust devil. Dit is een stofhoos op Mars. Dust devils zijn niet gevaarlijk voor rovers op Mars. Sterker nog: dankzij een dust devil worden de zonnepanelen van Opportunity weer schoongeblazen, waardoor de rover meer energie opvangt.

dust-devil

Meteoriet op Mars
In 2005 vond Opportunity deze steen op Mars. Het bleek een meteoriet te zijn. Een historische ontdekking, want het was de eerste keer dat er een meteoriet op een ander hemellichaam dan de aarde werd ontdekt. Opportunity analyseerde de meteoriet en identificeerde het object als een ijzeren meteoriet. De meteoriet bestaat bijna volledig uit ijzer en nikkel. Eén op de vijf meteorieten die ooit op aarde zijn geland, zijn ijzeren meteorieten.

meteoriet

Vulkanisch gesteente in de Gusev-krater
Het landschap in de Gusev-krater is bezaaid met donker, vulkanisch gesteente. Wie of wat creëerde deze bobbelblokken? Wetenschappers denken dat een vulkaan deze stenen uitspuwde. Spirit maakte deze bijzondere foto en analyseerde het afgelopen decennium meerdere bobbelblokken. De foto hieronder is in ware kleuren.

lava-gusev-krater

Gezicht van Mars

Ken je het Gezicht van Mars? De foto hieronder lijkt ook op een gezicht. Ook hierbij is het weer gezichtsbedrog. Mars Exploration Rover Spirit gebruikte zijn boor om de stenen te onderzoeken. Er werden twee ronde gaten geboord, die op deze foto de ogen zijn. De andere stenen vormen de neus en de mond.

man-mars-2

Bronmateriaal

Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd