Spinozapremie voor vier Nederlandse onderzoekers

De Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke prijs, gaat dit jaar naar een chemicus, een classica, een astronoom en een psychologe. Dit meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ze krijgen elk 2,5 miljoen euro om te besteden aan een onderzoek naar keuze.

De winnaars zijn psychologe Naomi Ellemers, astronoom Marijn Franx, chemicus Piet Gros en classica Ineke Sluiter. De Spinozapremie wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze premie voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek.

Psychologe Naomi Ellemers won de prijs, omdat ze aantoonde dat mensen zich vooral inzetten als ze zich moreel kunnen identificeren met hun groep of organisatie. Opslag of betere loopbaanvooruitzichten hebben veel minder invloed. Hubble-specialist Marijn Franx ontdekte dat het vroege heelal veel zware sterrenstelsels bevat. Hij won net als Ellemers de Spinozapremie.

De twee andere winnaars zijn Gros en Sluiter. Chemicus Piet Gros bepaalde de 3D-structuur van het reusachtige C3-eiwit. Hij legde de basis voor medicijnontwikkeling op het gebied van o.a. reuma en lupus. Classica Ineke Sluiter vergelijkt normen en waarden van de oudheid met die van nu. Hierbij let ze ook op de rol van taal in de vorming van sociale identiteit.

De Spinozapremies zijn voor de zestiende keer uitgereikt door de NWO. De organisatie deelt jaarlijks ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor de wetenschappelijke sector.

Bronmateriaal

NWO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd