Spinnensoort lijkt de Sorteerhoed van Zweinstein te hebben gestolen

  Wetenschappers hebben in het zuiden van India een spin ontdekt waarvan je bijna verwachten zou dat ‘ie kan toveren.

  De spin heeft namelijk een wel heel bijzondere lichaamsvorm (zie de foto hieronder). De pootjes dragen een buik die naar boven toe taps toeloopt en uitmondt in een gebogen puntje. Daarmee doet het sterk denken aan de hoed van een tovenaar.

  Afbeeldingen: © 2016. Indian Journal of Arachnology 5 (1-2): 24-27.

  Dat is ook de onderzoekers niet ontgaan en dus putten ze tijdens het bedenken van een naam voor de nieuwe spinnensoort inspiratie uit Harry Potter. Uiteindelijk besloten de onderzoekers de spin te vernoemen naar de Sorteerhoed die ooit toebehoorde aan Goderic Griffoendor, één van de oprichters van Zweinstein. En dus gaat het spinnetje nu onder de naam Eriovixia gryffindori door het leven.

  Het spinnetje dat de onderzoekers ontdekt hebben – een vrouwtje – is zo’n 7 millimeter groot. Maar wat is nu de functie van die bijzondere lichaamsvorm? Het spinnetje vertoeft graag tussen het gebladerte. Daar valt het spinnetje – dat dankzij zijn lichaamsvorm enigszins op een blaadje lijkt – helemaal niet op.

  De spin gaat mooi op in zijn omgeving. Inzet: de Sorteerhoed uit Harry Potter. Afbeelding spin: © 2016. Indian Journal of Arachnology 5 (1-2): 24-27. Afbeelding hoed: Suzelfe (via Wikimedia Commons).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd