Spinnen versieren graag hun web

 BIOLOGIE  Rode en groene stukjes zijde, watten en lint associeert u vast en zeker met het versieren van een kerstboom. Wist u dat spinnen dit ook doen? Alleen wordt de kerstboom niet versierd, maar het web. Prooien worden aangetrokken door de fraaie ornamenten en vliegen het web van een spin in, waarna ze worden opgegeten.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat spinnen er van houden om hun web te versieren. Spinnen gebruiken geen kerstballen zoals een mens, maar stukjes van bladeren, planten en takken. Daarnaast voegen spinnen ornamenten van zijde toe om het web te stylen. Spinnen doen dit niet alleen omdat het mooi is – zoals wij mensen dat wel doen – maar juist omdat het leidt tot een hogere prooivangst. Spinnen die hun web versieren vangen 200 tot 233 procent meer insecten dan spinnen zonder een versierd web.

Maar er is nog een reden voor spinnen om hun web te versieren. Zo kunnen ze snel wegduiken achter een versiering als een vogel langsvliegt. Vogels hebben het een moeilijk om het beestje te vinden tussen alle kitsch.

Waarom insecten dol zijn op een versierd web? Wel, omdat zij houden van ultraviolet licht en het kleurcontrast tussen de ornamenten in een web. Net zoals wij mensen graag naar een versierde en gekleurde kerstboom kijken. Hoe verklaart u anders dat bijna ieder gezin jaarlijks een kerstboom koopt van enkele tientallen euro’s, om die na een paar weken weg te gooien?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd